България се готви за засилен мигрантски натиск от Афганистан

0
По официални данни на МВР техните центрове за нелегални мигранти вече са препълнени
По официални данни на МВР техните центрове за нелегални мигранти вече са препълнени Видео: NOVA

Натискът от мигранти по границите ни се засилва

По официални данни на МВР техните центрове за нелегални мигранти вече са препълнени. На инспекция по граничната бразда отиде и президентът Румен Радев. След инспекцията на границата с Турция той посочи рисковете, които мигрантската вълна може да донесе на България. „Миграционният натиск нараства и това е обяснимо. Талибаните си връщат контрола върху Афганистан и това е риск за Европа. България е по пътя на този поток, рискът за нас се увеличава”, каза той, цитиран от NOVA

Държавният глава не подмина и темата с оградата на границата. „Що се отнася до падналата ограда – отговорете си на въпроса. Чакаме с години проверка от прокуратурата. Какво стана със строежа на оградата”, коментира Радев.

Данните на МВР показват, че броят на нелегалните мигранти се увеличава. През последната седмица са задържи 134 души. Именно от Дамаск преди месец у нас е дошъл Салар, който е настанен в центъра за бежанци – Враждебна. Минал границата между България и Турция нелегално, срещу 3 хиляди евро. „Исках да дойда в България, защото е държава от ЕС. Тук има свобода”, каза той.

У нас идват най-вече хора от Афганистан и Сирия.

„Има доста непълнолетни. Те се настаняват в сигурните зони – в двата центъра в София – „Овча купел” и „Военна рампа”. Разделят се етноси”, заяви Елеонора Йорданова - началник Регистрационно-приемателен център, кв. „Овча купел”.

Искам да работя, каквото и да е. Искам да живея. Искам да се издържам”, каза Салар.

Ако натискът от хора като Салар се засили, възможно е на границата да бъдат пратени и военните.

Организирали сме единият от етапите с директора на Жандармерия и към момента дава ефект, но при увеличаване на миграционния натиск трябват допълнително сили”, заяви комисар Деян Моллов – директор на Главна дирекция „Гранична полиция”.

Миграционните власти и този път имат надежда, че ще се справят, ако се стигне до голяма криза.

Засиленият мигрантски натиск през границата с Турция ще бъде една от темите на Консултативния съвет по национална сигурност в понеделник.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари