Две от българките катастрофирали в Испания, са в критично състояние

0

Две жени продължават да са в критично състояние в болници в Испания след жестоката катастрофа, при която загинаха 3 берачки на ягоди от Неделино.

Общо 6-има души са в болница - 5-има от тях са в Авила, на 120 км от Мадрид, а една жена е в Саламанка, съобщи кметът на Неделино Боян Кехайов, предаде 24 часа.

Той поддържа постоянна връзка с групата от Неделино, която наброява 80 души в района.

На командно дишане в тежко състояние е Фанка Бодурова от златоградското с. Старцево. За живота ѝ се борят лекари в болницата в Авила.

Не съм се чувал с нея, състоянието не ѝ позволява да говори”, каза Данаил Петров от Неделино, чиято съпруга Светла е сред мъртвите.

Фанка и Светла били приятелки и отишли за 9-и път заедно на гурбет в Испания. 50-годишната Нешка Годумова от Неделино, която е в болницата в Саламанка, също е в критично състояние.

“Постепенно се подобрява, но все още не е добре”, каза зет ѝ Севдалин Шехов. Годумова е с черепно-мозъчна травма и засегнати ребра. Налага се операция, която се планира да бъде направена, след като се стабилизира състоянието ѝ.

Нейните колежки от Неделино, които са на гурбет при същия работодател в Авила, вече са ходили на свиждане на настанените в болницата в Авила.

В събота след 13 часа отново ги допускат до свиждане след визитацията. Младата жена на име Мариана от Мадан, която е шофирала помления “Нисан”, е невредима.

Мариана е за първа година на гурбет, казва завърналата се преди 2 седмици да гледа болния си свекър Софка Стефанова.

Всяка една от загиналите гурбетчийки - Милена Михайлова, Бисерка Ковачева и Светла Петрова, оставя по 2 сирачета. 

“Испанските власти дават много ограничена информация за инцидента и пострадалите. Основно получавам информация от сънародниците ни”, каза кметът Боян Кехайов.

Жените се прибирали с нисана след беритба на ягоди. Бусът е ударен, след като излиза от второстепенен път и е трябвало да влезе в магистрала.

В момента текат следствени действия за причините за инцидента на шосе №502, свързващо Авила и Кордоба.

“Не е потвърдено, но най-вероятно колата с българките е засякла тир, излизайки от второстепенния път, и е отнела предимството на тежкотоварната кола. Текат следствени действия”, каза Кехайов.

Усилията на общинското ръководство в родопския град в момента са насочени към по-бързото репатриране в България на телата на загиналите. Работи се в посока близките на загиналите да упълномощят хора от Неделино, които са в Авила, за разпознаването на телата в моргата. Пълномощни чрез община Неделино са вече изготвени и са изпратени за легализация.

Целта е по-бързо да минат тези процедури и да не се налага пътуване на съпрузите им от Неделино до Испания, което ще отнеме по-дълго време.

“Опитваме се да организираме разпознаването да мине в понеделник, за да се съкратят сроковете. Надяваме се да не се наложи близките да пътуват до Испания или да се правят ДНК експертизи, каквито са процедурите”, каза кметът на Неделино, който е бивш полицай.

Кехайов заяви, че има пълно съдействие от испанския работодател, при когото жените са били на трудови договори. С испанския работодател е разговарял и българският консул в Мадрид Цветалин Цолов. Пред него предприемачът е заявил, че ще наеме траурна агенция и ще поеме транспорта на загиналите от Мадрид до София. 

“Нашите държавни институции действат много адекватно и с пълно съдействие. От кабинета на министър-председателя Бойко Борисов изказаха съболезнования за трагедията и заявиха, че ще окажат пълно съдействие с финансов ресурс и всичко необходимо”, заяви кметът на Неделино.

Родопското градче осъмна в събота с наполовина свалени национални знамена. На извънредно заседание общинският съвет в петък следобед взе решение за 3-дневен траур.

Общинските съветници са гласували да се поемат всички разходи за транспорта с 3 буса от София и погребенията на загиналите 3 жени.

Ще подпомогнем финансово и 6-те деца на загиналите, обясни председателят на общинския съвет Огнян Бабачев.

“На този етап не знаем какви средства ще са необходими. Ако испанският работодател поеме транспорта до София, няма да се наложи държавата да ни помага - общината ще поеме сама разходите за транспорта на починалите от София до Неделино и ще осигурим всичко възможно, за да може по-бързо да се приберат починалите и да се подпомогнат семействата им”, добавиха от общината.

Областният управител на Смолян Недялко Славов заедно с кмета Боян Кехайов се срещнаха със съпрузите и роднините на загиналите жени.

“Тук съм по разпореждане на премиера Бойко Борисов, от негово име и от името на правителството да изкажем съболезнования на семействата на място и да видим какво е нужно да се направи, за да се облекчи положението им в този труден момент.

Държавата и общината ще съдействаме. Дори испанският работодател да не поеме разходите за транспорт, както е декларирал, държавата и общината ще ги поемат.

Искахме на място да успокоим хората, да не мислят поне за това в тази трагедия”, каза Славов.

От “Социално подпомагане” започва процедура за помощи за семействата, както е предвидено по закон.

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари