Двама души загинаха при пожари в Русе

3
На 55 сигнала са реагирали екипите на пожарната от началото на отоплителния сезон
На 55 сигнала са реагирали екипите на пожарната от началото на отоплителния сезон Видео: КИС 13

От началото на отоплителния сезон екипите на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Русе са реагирали на 55 сигнала за произшествия.

Това съобщи на брифинг днес директорът на РД ПБЗН - Русе комисар Димитър Павлов.

Той уточни, че в повечето случаи става въпрос за пожари без нанесени материални щети, като гасене на горими отпадъци в метални контейнери (38 броя), в които се изхвърля незагасена сгурия. При тези случаи обаче става въпрос за не малко разходи от страна на екипите на пожарната. В тази връзка той апелира към гражданите да бъдат изключително отговорни и да не изхвърлят неизгасената жарава навън, преди да са се убедили, че няма опасност. Като е най-добре това да правят на следващия ден, след почистването.

В момента отоплението на твърдо гориво е най - разпространено не само за населените места извън Русе, а и за самия град. Това до голяма степен е и причина за замърсяването, което се наблюдава в атмосферата в населените места, особено при промяна на метеорологичната обстановка. За горене от хората се ползват различни отпадъци, а не стандартното гориво, за което са предвидени печките. Така, освен че се замърсява силно атмосферата, се увеличава в голяма степен и пожарната опасност.

От началото на отоплителния сезон при пожари в Русе са загинали двама, като и в двата случая предполагаме, че причината е свързана с отоплението на сградите, заяви комисар Павлов. В този период са регистрирани 15 пожара, заради запалване на сажди (отлагания по стените) в комини, като в 6 от тях се е получило задимяване и запалване на горими материали в помещения и покривни конструкции. В един от тези пожари загина възрастна жена, собственичка на имота. Още един човек, възрастен мъж, загуби живота си при пожар, предизвикан според огнеборците при използването на неизправна електрическа печка от вентилаторен тип. По тези случаи продължават досъдебните производства, уточни директорът на РДПБЗН-Русе. Той отново напомни, че възрастните сомотноживеещи хора са най-уязвими от подобни инциденти.

Служителите на РДПБЗН – Русе ще вземат участие в предвидените проверки и операции с полицията през предстоящите празнични и почивни дни. Комисар Павлов обърна внимание и отправи предупреждение към собствениците и наемателите на заведения за спазване на правилата и изискванията за безопасност, особено по отношение на поддържането на свободен достъп до допълнителните евакуационни изходи и съоръжения в сградите. Често тези изисквания се пренебрегват в празничните дни, когато има повече стоки и посетители и проходите се ползват като място за складиране на амбалаж или друго, което е много опасно и недопустимо. При констатирани такива случаи контролните органи ще бъдат категорични и безкомпромисни при налагането на необходимите мерки за въздействие.

В извършените проверки преди празниците, от служителите на РДПБЗН не са установени груби нарушения, обясни комисар Павлов. Той посочи още, че до момента не са налагани и административно - наказателни мерки.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари