Два кораба заседнаха по река Дунав

0
Единият кораб е заседнал от десет дни в плитчините на Дунав над Сомовит, другият е украинска самоходка
Единият кораб е заседнал от десет дни в плитчините на Дунав над Сомовит, другият е украинска самоходка Видео: БНТ

Критично е нивото на река Дунав, особено в германския и унгарския участък.

Заради високите температури и липсата на валежи през последните дни, ниски са и водите и в българския участък, където са се образували осем прага. Вече има и два заседнали кораба.

Единият кораб е заседнал от десет дни в плитчините на Дунав над Сомовит, другият е украинска самоходка.

Инж. Павлин Цонев, изпълнителен директор на Агенцията за проучване и поддържане на плавателния път по река Дунав: Нашият участък, който е най-труден - с много острови, с неукрепени брегове, с много ерозия, което оказва влияние и върху дълбочините, които наблюдаваме. И това естествено води до ограничаване и затрудняване на корабоплаването.

Всички капитани са предупредени да спазват наложените ограничения по реката.

Кап. Иван Жеков, директор на „Речен надзор", Изпълнителна агенция „Морска администрация" - Русе: Трябва всички участници в транспортния процес да съблюдават правилата и да не допускат засядане.

Най-тежко е състоянието в речните участъци, които не са драгирани. Един от тях е в района на силистренското село Попина. Там в момента е маркиращият кораб "Вит", който вече е обозначил нов плавателен път.

Инж. Павлин Цонев - изпълнителен директор на Агенцията за проучване и поддържане на плавателния път по река Дунав: За сега основният затруднител на корабоплаването е в района на Попина, на остров Гарван, където дълбочините са от порядъка на 2.10 - 2.20 метра. Но се надяваме колегите като извършат хидрографските дейности след маркиране на новия път, да имаме по-добри условия за тези, които пътуват.

Въпреки ниското ниво на реката, круизните кораби и корабите с по-леки товари по българското поречие плават, но с повишено внимание.

Инж. Павлин Цонев, изпълнителен директор на Агенцията за проучване и поддържане на плавателния път по река Дунав: Пасажарските кораби газят по-малко, в границите на метър и 60 и това засега не ги затруднява.

Ако не завали, прогнозата за следващите дни е нивото на Дунав да продължи да се понижава и обстановката по реката още да се усложни.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Дойде време разделно!
Ботуши за жената или гуми за колата...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари