Критично ниско ниво на река Дунав

0
Шестнайсет прага са се образували в българо - румънския участък на реката
Шестнайсет прага са се образували в българо - румънския участък на реката Снимка: БНР / архив

Критично ниското ниво на река Дунав ограничава нормалното и ефективно корабоплаване.

Това коментира директорът на дирекция "Речен надзор - Русе" към агенция "Морска администрация" Иван Жеков, предаде БТА.

Шестнайсет прага са се образували в българо-румънския участък на реката, като максималната дълбочина на газене на корабите не трябва да е повече от 1,90 метра. Това означава, че или изчакват на място, или провлачват една по една секциите си през критичните места. Собствениците на кораби търпят загуби - не могат да използват пълния капацитет на плавателните съдове, по-голям е разходът на гориво, увеличава се времето за транспортиране на стоките.

Жеков посочи, че специализираните кораби на изпълнителната агенция "Проучване и поддържане на река Дунав" непрекъснато проверяват фарватера /плавателния път/ по реката и търсят по-добри дълбочини. По тази причина няма заседнали плавателни съдове - с изключение на един, който е извън фарватера и е грешка на капитана.

Директорът на "Речен надзор - Русе" обясни, че още по-тежко било положението в унгарския и в германския участък на Дунав. Той призова капитаните и собствениците на кораби да се съобразяват с навигационната обстановка по реката.

Нивото на Дунав при Русе днес е минус 10 см спрямо условната кота "нула". Прогнозата за следващите два дни е то да спадне с още два сантиметра.

Източник: БТА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари