Дунавските острови са едно вълшебно място

0
Освен морето, имаме и големи реки, които могат да бъдат място за туризъм през лятото
Освен морето, имаме и големи реки, които могат да бъдат място за туризъм през лятото

Освен морето, имаме и големи реки, които могат да бъдат място за туризъм през лятото.

Там деца и възрастни могат да открият защитени територии с интересни обитатели, както и природа. Едно такова място у нас са Дунавските острови Мишка, Алеко и Люляк.

Дунавските острови са едно вълшебно място, подчерта в предаването "Преди всички" председателят на Туристическо и природозащитно дружество "Приста" в град Свищов Сашо Попов, който организира множество доброволчески акции, с цел да опази единствените останали некултивирани кътчета по поречието на река Дунав, предаде БНР.

Когато падне нивото на река Дунав, откриват се големи пясъчни участъци – някъде пясъкът е много фин, чист, а водата става бистра там. Изобщо имам усещането, че съм на море.

Легендата, че Дунавът е толкова замърсен, че не става за къпане всъщност, са лъжи, само близо до големите градове, където или не са наред пречиствателни станции, или има промишлена зона, която замърсява. По острови, Дунавът е доста по-чист, подчерта Попов.

Освен черен щъркел посетителите могат да видят пеликани и морски орли, които виждаме понякога, като се реят горе над островите.

Всъщност казва се "морски", но на практика той е речна птица. Има десетина двойки по целия Дунав, които се наблюдават от Българско дружество за защита на птиците. Обгрижваме ги – гледаме около гнездата им да няма шум от туристи. Пеликаните пък са типични дунавски обитатели – есента ни допускат сравнително близо, за да може човек да ги снима дори, добави председателят на Туристическо и природозащитно дружество "Приста" в град Свищов.

Източник: БНР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари