Дунав пресъхва

1
Край Русе в петък нивото на водата бе едва 81 см, като по Нова година се очаква водният стълб да спадне още с поне десетина сантиметра
Край Русе в петък нивото на водата бе едва 81 см, като по Нова година се очаква водният стълб да спадне още с поне десетина сантиметра Снимка: БГНЕС

Река Дунав бързо пресъхва, и пясъчните прагове се показват, алармират от АППД в Русе.

В четвъртък край остров Белене са заседнали два кораба. Ден по-късно те вече бяха освободени и продължиха пътя си по реката.

Тенденцията е за трайно спадане на Дунав, призна шефът на АППД инж. Павлин Цонев. В горното течение на реката няма валежи и затова водата намалява. Край Русе в петък тя бе едва 81 см, като по Нова година се очаква водният стълб да спадне още с поне десетина сантиметра.

За едно денонощие срещу петък, тук нивото е спаднало с 18 см. При Свищов спадът е с 15 см, а най-тежка е ситуацията при Оряхово, където нивото е едва 58 см. Ниските води пречат вече на корабоплаването по Дунав, стесняват фарватера. Затова и корабите вече започнаха да засядат по появилите се пясъчни прагове.

За щастие, поне засега температурите на въздуха и водата са сравнително високи, затова няма опасност от ледоход., обясни Цонев. Дунав поддържа около 3 градуса над нулата. Ледът започва да сковава реката, когато температурата спадне на около 1 градус. Това обаче много бързо може да се промени при евентуално рязко застудяване на времето.

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари