Рекордно малко вода в река Дунав

0
Нивото на Дунав продължава да е ниско
Нивото на Дунав продължава да е ниско Видео: БНТ

Независимо от проливните дъждове през последните дни, нивото на река Дунав в българския участък продължава да е ниско. От Агенцията за поддържане на плавателния път дори са измерили рекордно малко количество вода. Проблемите с плитчините и пясъчните прагове принуждават собствениците на кораби да ограничат товарите и да изчакват на брега принудително покачване на нивото.

Условията за корабоплаване по река Дунав се влошават все повече от ниското водно равнище. Тенденцията ще се запази, тъй като няма валежи и не се очакват повече водни количества от главните дунавски притоци – Тиса, Сава и Драва, коментира директорът на Агенцията за проучване и поддържане на Дунав Павлин Цонев. Специалисти от агенцията са измерили изключително малко преминаваща вода – 2 800 куб. метри за секунда, през сечението на реката при Русе.

„Толкова ниски водни стоежи не са измервани от 2003 г. Да, засядат кораби, ние сме го изпитали на гърба си… Не е приятно за корабособствениците, за превозвачите и за самите екипажи, защото това е свързано с много труд, много разход на средства, пари за горива, много часове навъртени”, коментира Павлин Цонев – директор на Агенция за поддържане на плавателния път.

В българския участък най-зле е корабоплавателният път в района Батин – Белене, където непрекъснато се образуват пясъчни прагове. Там се очаква румънска инициатива за подобряване на плавателния участък, тъй като техните кораби са най-големият превозвач по реката – с 21 млн. тона на година.

“В този момент наистина се затрудняваме с поддръжката, защото имаме един единствен кораб”, каза Павлин Цонев.

Агенцията трябва да има поне още два такива плавателни съда. Има нужда и от собствено съоръжение за драгиране, за да се проправя корабоплавателния път при ниско водно ниво.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари