Драстично намаля популацията на пчелните семейства в Русенско

0
Близо 50% от пчелите са измрели в началото на есента и стопаните са притеснени как ще ги опазят през зимата
Близо 50% от пчелите са измрели в началото на есента и стопаните са притеснени как ще ги опазят през зимата Видео: БНТ

Драстично e намаляла популацията на пчелните семейства в Русенско.

Близо 50% от пчелите са измрели в началото на есента и стопаните са притеснени как ще ги опазят през зимата. Според специалистите основните причини за високата смъртност са неправилната употреба на пестициди и вносът на хибридни пчели от чужбина, което ще доведе до още по-големи загуби през следващите години, информира БНТ.

В някои области на страната смъртността при пчелите е достигнала 90%. Причината не е в липсата на хранителни запаси, защото кошерите са пълни, казват стопаните. Все още не могат да установят защо измират пчелите и са притеснени, че тенденцията може да продължи и догодина.

Иван Кънев - Сдружение „Пчелари - Русе": Налага се да обединяваме семейства, за да бъдат по-силни през зимата. При една по-тежка зима може да има повече смъртност.

Голяма част от пчеларите обаче получават субсидии по европейски програми, по които са кандидатствали за определен брой кошери и напролет това може да им създаде още един проблем.

Иван Кънев - Сдружение „Пчелари - Русе": Сега обединяваме, напролет трябва да ги разделяме, да ги създаваме наново.

Според генетика проф. Евгения Иванова една от причините за високата смъртност е неконтролираният внос на пчели с чужд произход, въпреки забраната, включително и на хибридни видове.

Проф. Евгения Иванова - генетик: Което силно променя генетичния фонд на българската медоносна пчела и се отразява върху нейната жизнеспособност. Вторият съществен фактор е свързан със стреса от променящата се околна среда и замърсяването ѝ и именно към този фактор отнасям широкото, все по-широкото използване на пестициди.

И според пчеларите, и според специалистите, правила за опазването на пчелите има, но не се спазват и настояват да има по-строг контрол и от държавните, и от общинските институции. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари