Върнаха 57 деца в образователната система в Русенско

3
Проблем за региона обаче продължава да е миграцията на цели семейства в чужбина
Проблем за региона обаче продължава да е миграцията на цели семейства в чужбина

Проблем за региона обаче продължава да е миграцията на цели семейства в чужбина

Ежемесечните обходи на адресите на деца и ученици в задължителна предучилищна и училищна възраст, които не са обхванати в образователната система, продължават и през този януари в Русенско. Това стана ясно от проведена среща на Областния координационен център (ОКЦ) за изпълнение на Механизма за съвместна работа на институциите по обхващане, включване и предотвратяване на отпадането от образователната система на деца и ученици в задължителна предучилищна и училищна възраст с участието на представители на всички институции, ангажирани в изпълнението на дейностите от Механизма за обхват. Сред тях бяха и представители на Областна администрация – Русе.

Припомняме, че към момента в Русенско работят 31 екипа с близо 400 души, като приоритетно се предприемат мерки спрямо деца и ученици, които не са записани в детска градина или в първи клас или които са посещавали училище или детска градина през предходната година, но не са записани през настоящата.

По данни на началника на Регионалното управление на образованието д-р Росица Георгиева Русенска област е на едно от челните места по обхващане и включване в образователната система на деца и ученици в задължителна предучилищна и училищна възраст и през настоящата учебна година в страната. В периода от август до декември 2023 г. в детски градини и училища са записани 57 деца и ученици в задължителна предучилищна и училищна възраст, а други 13 са преместени в друга образователна институция.

Извършените посещения на адрес са над 1100. Същевременно за същия период незаписаните са 44. Това означава, че за последните 7 години се наблюдава спад от близо 10 пъти по този показател. За сравнение през 2017 година незаписаните деца и ученици са били 422. За съжаление обаче през последните няколко години се наблюдава ръст на отпадналите и напусналите страната заедно със своите семейства. Отпадналите от образователната система към ноември 2023 са 105, а през 2020 са били с 41 по-малко или общо 64.

Броят на децата и учениците, заминали за чужбина, през последните 3 години се е увеличил с малко над 16%. В момента зад граница се намират 4517 ученици от русенско до 16-годишна възраст, като 1371 от тях са възраст между 5 и 7 години.

Според областния управител Данаил Ковачев между членовете на екипите за обхват е осъществена много добра координация. За децата и учениците, които са записани в детски градини или училища в резултат от дейността на екипите за обхват, са определени мерки, които се прилагат съвместно от работещите по Механизма институции, така че да се постигне комплексен подход от интервенции.

Предприети са мерки за оказване на обща и допълнителна подкрепа в съответствие с държавния образователен стандарт за приобщаващо образование. Осъществява се системна работа със семействата на тези деца и ученици. В дейностите по Механизма за обхват активно се включват и работещите в училищата или към общините медиатори, които ефективно съдействат в работата със семействата на отпадналите или застрашените от отпадане деца и ученици в задължителна предучилищна и училищна възраст.

Проблем за региона обаче продължава да е миграцията на цели семейства в чужбина, както и децата и учениците, които поради различни причини не посещават учебни заведения. Сред причините за това са най-вече липсата на ангажираност и подкрепа от страна на семейството, нисък образователен и социален статус на родителите и др., което налага да се търсят начини за предприемане на още по-ефективни действия за максимално обхващане, задържане и приобщаване в образователната система на децата и учениците от региона.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 8
    3
    Русенец
    Изтърват питомното, та да гонят дивото.
  • 6
    2
    Вазилена
    Бъдещи кандидат кметове на Русе. Либия, Индия, се тая. Сиганета кът моя. За една миризлива слива, остави 5 чааавета и една по-красива от мен ханъма самотни.
  • 14
    1
    М-хм,
    Да, бе, те ще се изучат мангалите, с отличен успех ще завършат, доценти и професори ще станат и в Алма Матер ще преподават!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари