ДПС: Правителство е безпомощно срещу корупцията

0
Юнал Лютфи: Опитът за разцепление на ДПС е обречен на провал
Юнал Лютфи: Опитът за разцепление на ДПС е обречен на провал Снимка: БГНЕС

Опитът за разцеплението на ДПС е обречен на провал, защото няма идея, няма план, няма политическа визия, няма цели, които да повлекат след себе си стотици хиляди последователи.

Това заяви във встъпителното си слово при откриването на 9-ата Национална конференция на ДПС в зала 3 на НДК бившият зам.-председател на НС и активист на партията Юнал Лютфи. В залата пристигна и почетният председател на партията Ахмед Доган. Във форума участват около 900 делегати, депутати на движението, евродепутати, много гости от Либералния интернационал, от фондация „Фридрих Науман”, почетният председател на КТ „Подкрепа” Константин Тренчев и нейният президент Димитър Манолов, дипломати, представители на посолства, представители на преселнически организации и партии в Турция, кметът на Одрин и др, предаде БГНЕС.

Нашата партия е последователна и предвидима политическа сила, представляваща и защитаваща интересите на своите избиратели, заяви Лютфи. Според него опитът за разцепление на ДПС е като заченат инвитро, в лабораторни условия. ДПС имаше и десни вътрешнополитически и геополитически приоритети, като всеотдайно работеше за тяхната реализация“, посочи Лютфи. „Макар и в опозиция чрез своя лидер от трибуната на българския парламент, ДПС заяви, че България трябва да направи своя цивилизационен избор, като НС на България гласува решение за даване на въздушен коридор на военновъздушните сили на НАТО, за да бъдат бомбардирани обекти на територията на Сърбия“, припомни ораторът. Тази позиция на ДПС е станала позиция на българския парламент и българското правителство. Събитията, които протичат днес ни убеждават още повече, че тази политика е изцяло в интерес на България, каза той.

По отношение на междусъседските отношение между България и Турция, той посочи, че ДПС винаги е считало, че Балканите, в това число и Турция са неразделна част от Европа. По думите му, за да има стабилност в Европа, държавите от Западните Балкани трябва да намерят място в НАТО и ЕС. ДПС е най-голямата либерална политическа партия в България. От своето основаване партията следва основните принципи на либерализма, заяви той. „ДПС успя да се утвърди като една от политическите партии, без която не може да се реши нито един национален въпрос, касаещ българското общество“, коментира Лютфи и посочи, че ДПС е член на АЛДЕ. ДПС има своето подобаващо присъствие и в европейския парламент. Нашата партия е последователна и предвидима политическа сила, представлявайки, защитавайки интересите на своите избиратели, както и интересите на цялото българско общество, допълни Юнал Лютфи. 9 години изминаха от членството на България в ЕС, за съжаление страната ни продължава да бъде най-бедната в ЕС.

България и Турция традиционно са имали добросъседски отношения, и двете страни са неразделна част от Европа, а балканските страни трябва да намерят своето място в НАТО и ЕС, смята Лютфи. България трябва да подкрепя усилията на Турция да стане член на ЕС, изпълнявайки критериите за еврочленство, подчерта той. Тази политика съвпада с националните ни интереси, убеден е Лютфи.

От своето основаване ДПС следва политика на либерализъм, демокрация, свобода на словото, тя се ползва с подобаващ авторитет на международната сцена, продължи ораторът.

Днес страната ни се управлява от коалиционно правителство начело с ГЕРБ, но днешното правителство е безпомощно срещу корупцията. Все още сме далеч от техните предизборни обещания - липсва върховенството на закона, има множество проблеми в съдебната власт, държавата трудно би се справило с изостряне на бежанския проблем, с настъпването на тероризма, младите хора нямат перспектива и реализация в страната и др. Тези проблеми искат национален консенсус, само едно правителство не би се справило с тези въпроси, трябва също и общо решение на държавите-членки на ЕС, подчерта Лютфи.

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари