Документите за един гараж струват по-скъпо от строителството му

1
Затова хората предпочитат да строят без разрешителни
Затова хората предпочитат да строят без разрешителни Видео: БНТ

Да се опростят процедурите при издаването на разрешителни за малки строежи.

Това е едно от предложенията, които излизат от Националната среща на главните архитекти на общините. В Русе, за да обсъдят проблемите със Закона за устройство на територията, се събраха повече от 100 специалисти от цялата страна.

В цяла Европа се върви към опростяване на процедурите и това трябва да стане и у нас – около това се обединиха главните архитекти на общините в страната. Затова те предлагат да се направят промени в Закона за устройство на територията, които да улеснят гражданите. Например – да се намалят документите, които се изискват за малки строежи.

Гинка Чавдарова – изпълнителен директор на Националното сдружение на общините в България
„Особено за тези категории строежи, жилищни категории, които са в по-малките населени места, където законът, както те се изразиха, изисква проектни документи за един гараж, които струват по-скъпо от изграждането на самия гараж.”

И за да не обикалят институции и дават толкова много пари, според архитектите, хората предпочитали да строят без разрешителни. Което пък рефлектирало на работата на общините. Защото по закон те трябва да контролират и санкционират незаконното строителство на такъв тип сгради, като летни кухни.

Гинка Чавдарова – изпълнителен директор на Националното сдружение на общините в България
„Дал си предписание един път, втори, трети, десети. Отиваш там и адвоката ти казва – внимавай, навлизаш в личното пространство на човека, независимо дали е законно или не."

От Националното сдружение на общините ще подкрепят предложението на архитектите надзорът над незаконните строежи отново да бъде осъществяван от Строителния контрол.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари