Днес е Архангелова задушница, почитаме загиналите военнослужещи

0
Ритуалът в памет на загиналите български воини се провежда от 1924 г.
Ритуалът в памет на загиналите български воини се провежда от 1924 г.

Почитаме паметта на починалите и загиналите военнослужещи

Днес, 1 ноември, е Архангелова задушница - една от трите най-големи задушници през годината. Тя предшества празника на водача на небесното войнство Св. Архангел Михаил, който е на 8 ноември. Във всички епархии на Българската православна църква се отслужват заупокойни служби, с които се почита паметта на покойниците. 

В този ден България отдава и почит към загиналите военнослужещи. Панихида по повод Архангелова задушница, наричана още мъжка, ще бъде отслужена от 11:00 часа във Военния мавзолей-костница на Централните софийски гробища. На ритуала ще присъстват президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Росен Плевнелиев, министърът на отбраната Велизар Шаламанов, заместник-началникът на отбраната генерал-майор Константин Попов, командирите на Сухопътните войски и на ВВС, представители на ръководството на МО, висши офицери, военнослужещи от Столичния гарнизон, членове на военнопатриотичните съюзи. 

Ритуалът в памет на загиналите български воини се провежда от 1924 г. Традицията е прекъсната е през 1946 г. Възстановена е през 1992 г. от Министерството на отбраната и Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите.

Източник: Dunavmost.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари