Анатоли Станев: Има дати, които карат всеки българин да запази смирение. Такъв е и днешният ден

1

Панихидата в Русе по случай Архангелова задушница

Има дати в календара на родовата ни памет, които карат всеки българин да запази смирение и да си припомни за смелостта и доблестта на българския войник, превърнали се в стълбове на националната ни гордост. Такъв е и днешният ден – ден на преклонение, но и на съзерцание. Полезно е човек да се връща към тези примери на жертвоготовност и непоколебимост, на патриотизъм и чест, защото именно те ни дават сили да преминем през изпитанията на историята, да се справим с повратностите и да излезем от тях още по-горди“, заяви областният управител Анатоли Станев по време на панихидата, организирана от Община Русе по случай Архангелова задушница.

Ако искаме да сме наистина достойни наследници на корените на нашия народ, трябва по-внимателно да се вслушаме в завета на предците си и да следваме техните позабравени ценности, като основа, върху която ще градим нашите постъпки“, допълни още Станев.

Слово произнесе и кметът на Община Русе Пенчо Милков. Той говори предимно за необходимостта от почит към паметта на мъжете и жените, дали живота си за България. Кметът отбеляза, че след саможертвата не остава само студеният гранит, избледнелите снимки и страници, а напротив – чувството в нас на памет и огромен дълг. „Именно тези моменти на саможертва, на апотеоз на човешката воля, трябва да ни замислят в днешните дни, когато мирът като ценност, в която вярвахме, че е неотменима за 21-и век, отново е поставена на изпитание. Саможертвата на всички преди нас би имала смисъл само в един момент, когато ние с нашите настоящи решенията, които вземаме, запазим честта и достойнството на България. Трудности винаги ще има, но ние трябва да се изправим с достойни решения“, заяви кметът Милков.

По време на церемонията, която се състоя пред Мемориал на загиналите във войните за национално обединение русенци, бе отслужена заупокойна молитва и помен в памет на загиналите български воини от свещеници от Русенската света митрополия. Водещ бе актьорът от Драматичния театър Тодор Лазаров. Присъстващите чуха стихотворението „Един убит“ на Димчо Дебелянов, както и химна на Република България, а също и химна на армията – „Велик е нашият войник“. В началото на церемонията бе приет почетен караул от командира на гарнизона и началник на Военно формирование 32420 подполковник Павлин Илиев. Церемонията завърши с полагане на венци и цветя.

Сред официалните гости на събитието бяха още председателят на Общинския съвет Иво Пазарджиев и общински съветници, заместник-кметът по икономика и международно сътрудничество Златомира Стефанова, ректорът на Русенския университет академик Христо Белоев, редица общественици и резервисти, както и директорът на Регионалната здравна инспекция доц. д-р Александър Парашкевов, който е полковник от Българската армия и почти цялата му медицинска кариера е свързана с войската ни, като той е бил заместник-началник на ВМА и началник на Военномедицинския отряд за бързо реагиране /ВМОБР/ към лечебното заведение.

Припомняме, че ритуалът в памет на загиналите български воини се провежда от 1924 година. Традицията е прекъсната през 1946 г. и е възстановена през 1992 г. от Министерството на отбраната и Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    3
    Мунчо
    Ънътоли, брат'чед, вземи се смири и се върни обратно в...канала.
  • 7
    2
    Димитров
    Анатоли ,Анатолиииии ,стига чете написани от колежките речи ,ами вземи направи поне едно нещо за областа или града !
  • 5
    1
    Димитров
    Анатолка ,стига си чел написани от колежките речи ,ами вземи инаправи поне едно нещо за областа или града !
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари