Отслужиха панихида в памет на дядо Добри

2

Светецът от Байлово почина в Кремиковския манастир преди шест години

Панихида в памет на дядо Добри - Добре Димитров Добрев, известен като Светецът от Байлово, беше отслужена в храма в неговото село. Мнозина помнят стареца, който облечен в народна носия, смирено просеше милостиня пред храмовете и я даряваше на църквите. Малцина се навеждаха, за да чуят тихите му житейски напътствия, пише БТА.

На 13 февруари се навършват шест години от блажената кончина на Добре Димитров Добрев (дядо Добри). Той почина в Кремиковския манастир на 103-годишна възраст, на 13 февруари 2018 г. Хората го наричаха "Божия странник", "Безсребреника" или "светецът от Байлово".

Дядо Добри е роден на 20 юли 1914 г. в село Байлово. Баща му е загинал в Първата световна война и майка му е отгледала децата си сама. Детството и ученическите си години дядо Добри не помни. Той е венчан през 1940 г. - време, в което България участва във Втората световна война. При една от бомбардировките над София снаряд е паднал близо до него и почти го е лишил от слух. Добре има четири деца, две от които надживява.

През годините дядо Добри се отделя от материалното в живота и се посвещава изцяло на духовното, се казваше в съобщението за кончината на дядо Добре от 2018 г. от Българската патриаршия.

Около 2000 г. дядо Добри решава да дари всичките си имоти на Българската православна църква. Почти всеки ден той ходеше пеша или идваше с автобус до София и пред вратите на патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" или на църквата "Св. Седмочисленици" събираше пари, които след това даряваше.

През 2009 г. дядо Добри дари 35 700 лв. на патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" и това е най-голямото частно дарение в историята на храма.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 9
    1
    Силвия
    Поклон пред тази свята душа!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари