Директорът на Историческия музей в Русе: Работата ни е застрашена

1
Музеи, галерии и библиотеки настояват за повече пари от държавата
Музеи, галерии и библиотеки настояват за повече пари от държавата Видео: Кис 13

С 50% да се увеличи единният разходен стандарт за субсидиране на музеите, галериите и библиотеките, настояват от културните институции.

Те искат също в бюджета да бъдат заложени допълнителни средства за обезщетение при пенсиониране, работно облекло и за управляваните открити площи, както и да се въведе допълнителен стандарт за дейност, свързана с обновяване на постоянни и временни експозиции, създаване на изложби, събития, изследвания и публикации.

В протестно писмо, специалистите от музеите, галериите и библиотеките изразяват възмущението си от незначителното увеличение на средствата за тяхното развитие – между 5 и 9,2%. Те заявяват, че с този бюджет България е обречена на мизерно и срамно съществуване в културно отношение, предава Кис 13.

На практика в музеите не остават никакви средства за реализиране на същинските им дейности като съхраняване, опазване, консервиране и реставриране, заяви директорът на Историческия музей в Русе проф. д-р Николай Ненов.

Затова основното искане е единният разходен стандарт за субсидирана бройка да се увеличи с 50%.

От музеите настояват и за повече средства за управляваните от тях открити площи като археологически резервати и експозиции наоткрито.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари