Диетичните напитки са по-вредни от обикновените

0
Псевдозахарта в диетичните напитки дразни тялото ви, като се „преструва”, че му дава истинска храна
Псевдозахарта в диетичните напитки дразни тялото ви, като се „преструва”, че му дава истинска храна

Хората, които пият диетични газирани напитки, имат не по-малки проблеми със здравето от потребителите на обикновените им варианти, показа ново проучване, предаде Си Ен Ен, цитирани от Обекти;.

Оказва се даже, че "здравословните" питиета може да крият неподозирани рискове.

Изследователи от университета „Пърдю” разгледаха няколко десетки проучвания, направени през последните 5 години, които разучават връзката между консумирането на диетични газирани напитки и здравето. Учените публикуваха изводите си в сп. Trends in Endocrinology & Metabolism, като заявиха, че са шокирани от откритията си.

Както е известно, изкуствените подсладители в напитките утоляват глада за сладко, без при това да добавят калории. Именно в това е и проблемът, изненадващо заявиха изследователите.

Псевдозахарта в диетичните напитки дразни тялото ви, като се „преструва”, че му дава истинска храна. Когато след няколко минути то обаче открие, че не получава веществата, които е очаквало, тялото се обърква и не знае как да реагира.

На психологическо ниво това означава, че когато редовните потребители на диетични напитки опитат истинска захар, тялото е „забравило” как да отдели хормона, регулиращ кръвната захар и кръвното налягане. Но това е само началото на проблемите.

„Сладкият вкус кара тялото да освобождава инсулин, който снижава кръвната захар и ако тогава не приемете въглехидрати, кръвната захар пада рязко и води до вълчи глад”, обясни диетологът на Си Ен Ен д-р Мелина Джамполис. Резултатът най-често е не отслабване, а напротив – напълняване вследствие „диетичните” продукти. Авторите на проучването подчертават, че това важи не само за напитките, но и за всички останали храни, съдържащи изкуствени подсладители.

Тези вещества, оказва се, повреждат и „центъра на наградата” в мозъка ни, като така започваме да искаме все по-сладка, солена и мазна храна, за да се почувстваме сити и доволни.

Докладът посочва още, че диетичните напитки имат стасистическа връзка и с „тримата убийци” – диабетът, сърдечно-съдовите заболявания и инсултите, които причиняват най-много смъртни случаи в световен мащаб. Завишеният риск се отнася и за потребителите, които нямат проблеми с теглото.

От Американската асоциация за напитките (ABA) обаче контрираха с аргумента, че докладът е „мнение, а не истинско проучване”.

Ръководителят на изследването – неврологът Сюзан Суидърс обаче настоява, че одобрените от Американската асоциация за храни и напитки изкуствени подсладители – калиев ацесулфам, аспартам, неотам, захарин и сукралоза – та дори и естествени продукти като стевията – са твърде преработени, недостатъчно проучени и с тях трябва да се внимава.

Никой не казва да ги спрете напълно”, казва Суидърс. „Диетичните напитки обаче трябва да са по-скоро рядко удоволствие, точно като любимите ви бонбони, а не ежедневен навик.

Източник: ОБЕКТИ.бг
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари