Защо изкуствените подсладители не са полезни за здравето

1
Те се произвеждат от химикали в лаборатории - неща, които тялото разпознава
Те се произвеждат от химикали в лаборатории - неща, които тялото разпознава Снимка: iStock

Те се произвеждат от химикали в лаборатории - неща, които тялото разпознава

Захарта е неразделна част от ежедневната ни диета. Консумирането му в големи количества очевидно не е полезно за здравето. Изкуствените подсладители действат, като стимулират същите сензорни клетки в нашите вкусови рецептори, които изпращат сигнали до мозъка, когато вкусим нещо сладко като захар. Изкуствени подсладители и други заместители на захарта присъстват в редица храни и напитки, продавани като „без захар“ или „диетични“, включително печени изделия. Трябва да се отбележи, че се нуждаем само от малка част от изкуствения подсладител в сравнение с количеството захар, което обикновено се изисква за сладост. Но не всичко е добро за тази алтернатива на захарта. За съжаление списъкът със страничните ефекти на изкуствените подсладители е дълъг. Това е така, защото изкуствените подсладители се произвеждат от химикали в лаборатории, които не са неща, които тялото разпознава, отбелязва "Актуално".

Специфичните странични ефекти на изкуствените подсладители са изброени, както следва:

Намалява метаболизма: Ако консумирате редовно изкуствени подсладители, това може да намали метаболизма, тъй като забавя балансирането на глюкагона и инсулина, които обикновено са отговорни за кръвната глюкоза в тялото. Това в крайна сметка може да доведе до преяждане, тъй като ще сте гладни през повечето време.

Повишен риск от инсулинова чувствителност: Редовната употреба на такива подсладители причинява необичайна смес от бактерии в червата, което увеличава риска от инсулинова нечувствителност. Вреден е, защото седи в червата и не се усвоява. Изкуственият подсладител се използва като „храна“ за нездравословните бактерии, докато здравите се убиват.

Отрицателно въздействие върху пренаталното развитие: Бременната жена трябва да избере да стои далеч от консумацията на всякакви изкуствени подсладители, тъй като те са много вредни както за майката, така и за бебето. Увеличава шансовете за преждевременно раждане.

Води до редица заболявания: Според няколко проучвания се смята, че изкуствените подсладители са причина за много сериозни здравословни проблеми като метаболитни нарушения и диабет тип 2. Такива подсладители също водят до неврологични проблеми и причиняват хронични бъбречни заболявания.

Може да причини загуба на памет: Има различни проучвания, които предполагат, че редовната консумация на подсладител ще има отрицателен ефект върху мозъка, което води до загуба на паметта на човек. Тези подсладители атакуват директно невроните на мозъка и могат да унищожат малкия мозък.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари