Децата в Търговище затлъстяват

0
При затлъстяването на децата има опасност в по-късна възраст да се отключат редица заболявания - хипертония, сърдечно-съдови, мозъчно-съдови, диабет, липидни нарушения
При затлъстяването на децата има опасност в по-късна възраст да се отключат редица заболявания - хипертония, сърдечно-съдови, мозъчно-съдови, диабет, липидни нарушения Снимка: БГНЕС

Един от сериозните медицински проблеми сред децата в област Търговище продължава да е затлъстяването, съобщава БТА

Това показват данните на отчет-анализ за здравословното състояние на децата и учениците за миналата година, изготвен от Регионалната здравна инспекция.
Според него, по-голямата част от детското население в областта е с добро физическо развитие. Физическата дееспособност на децата и учениците в сравнение с предишните две години се е увеличила.
Затлъстяването, обаче, продължава да е медицински проблем за детската възраст в региона - при децата за първа година той е на първо място, а при учениците - за поредна, отчитат от здравната инспекцията.
Социалното му значение се определя от развитието в по-късна възраст на редица заболявания - хипертония, сърдечно-съдови, мозъчно-съдови, диабет, липидни нарушения още от детската възраст.

Относителният дял на децата с наднормено тегло през 2019 г. се е увеличил с 6.62 на сто. Относителният дял на затлъстелите ученици се е увеличил с 1.42 процента. Освен генетичните фактори, които го детерминират, затлъстяването е свързано до голяма степен с небалансираното хранене и хиподинамията, е заключението на специалистите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари