Десислава Атанасова: Да се каже ясно по колко лева на глас се получават от партиите

0
Знам, че сумата на всички политически партии е около 16-18 млн. лв
Знам, че сумата на всички политически партии е около 16-18 млн. лв Видео: bTV

Министерството на финансите нарушава закона и Владислав Горанов трябва да си понесе отговорността за това, каза в „Тази сутрин“ пред bTV депутатът от БСП Крум Зарков.

Той влезе в спор с колежката си от ГЕРБ Десислава Атанасова заради гафа с надвишените партийни субсидии. 

На въпроса дали БСП все още иска оставката на финансовият министър, Зарков отговори, че след като вчера поставили въпроси на министерството, а отговорите драстично се разминавали с това, което прокуратурата пише след проверка, се поставял въпроса за политическата отговорност.

„Чия е политическата отговорност, като този ред за изплащане на субсидии е действал не само при министър Горанов? Орешрски, Милен Велчев, Чобанов и Дянков са били също министри“, контрира Атанасова.

Прокуратурата разпореди тройна проверка за надвзетите партийни субсидии. На петте политически партии и коалиции – ГЕРБ, БСП за България, Обединение патриоти, ДПС и „Воля“ неправилно са изплатени суми, значително надвишаващи полагащите им се субсидии от 11 лева за 1 действителен глас“, каза водещият Антон Хекимян. 

По същия незаконносъобразен начин е формирана и разпределена субсидията по чл. 26 от Закона за политическите партии, които не са представени в Народното събрание, добави той.

Сумата за всички политически партии, съгласно предложението на Министерския съвет от 2016 г. е за сума между 16 и 18 млн. лева, поясни депутатката. 

Според опонентът й пък 6 млн. лева са надвзетите суми от партиите. 

Как са разпределени по партиите не знам. Очаквам Министерството на финансите да даде разчети в изпълнение на това, което прокуратурата е заръчала, за да бъдат върнати надвзетите суми“, добави той.

Законът за политическите партии е от 2001 г. През 2005, 2011 и 2016 г. е променян по отношение на субсидията. Вчера в Комисията по правни въпроси коментирахме, че всички политически партии, Министерството на финансите, и Сметната палата, и законодателят тълкуват закона по един и същ начин. Затова се стигна до това партиите без никой да реагира и да забележи са получавали по-високи субсидии“, обясни Атанасова. 

Спор има, но не за това дали парите трябва да се върнат, а за това как се стигна до надвземането на пари. Ние твърдим обратното на това, което казват от Министерството на финансите, че проблемът не е в закона, а в начина, по който е бил изпълняван“, коментира Зарков.

Това пише и в писмото, което прокуратурата е изпратила до финансовото министерство вчера, добави той.

На 26 май 2016 г. се променя закона. В него се дава възможност да се гласува с „Не подкрепям никого“. Тези гласове след това в нарушение на закона се смятат, гласовете се преразпределят и партиите получават субсидии по някаква абсолютно сгрешена аналогия с начина на разпределение на мандатите. Това объркване е до такава степен проникнало в управляващите, че и председателката на Бюджетната комисия се обърка“, заяви Крум Зарков.

„Наш служител е ходил през 2017 г., за да пита откъде идва разликата в парите и е бил успокоен, че така е по закон, както управляващите продължават да твърдят и досега. Стриктно сме изпълнявали указанията от Министерството на финансите. Единственият ни грях е, че сме се предоверили, а е трябвало да настояваме откъде идва тази грешка“, каза още той.

"Установена е грешка", призна депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова по повод надвзетите партийни субсидии, като обясни, че през цялото време Сметната палата е заверявала одитните доклади на партиите без да има забележки по темата.

"Знам, че сумата на всички политически партии е около 16-18 млн. лв. Всяка партия има счетоводител, който е заявявал сумата. Нинова преди 2-3 месеца е декларирала, че БСП трябва да получи съответната сума", припомни Атанасова относно Закона за политическите партии, според който надвзетите от партиите субсидии ще се удържат от следващи плащания към партиите.

"Моят апел е да бъдат по-внимателни. Сметната палата е заверявала на всички партии и годишните финансови отчети. През 2011 години в доклада ясно е описан механизмът за получаване на субсидията. Сега е моментът за дебат. Добро е предложението ясно и категорично да се каже по колко лева на глас се получават от партиите", допълни още тя.

Източник: bTV
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари