Прогноза за вота в неделя: Кой ще победи в Русе?

4
За да продължи промяната, са нужни поне 121 почтени народни представители в следващия Парламент
За да продължи промяната, са нужни поне 121 почтени народни представители в следващия Парламент Снимка: Фронтално

Продължаваме промяната” дава сериозна заявка за лидерската позиция в 19-и МИР в третите поред избори за тази година

Силната турбуленция в политическия спектър през 2021-ва година продължава с пореден рунд на парламентарния вот в 19-и Русенски многомандатен избирателен район. Политиците и активистите на партиите са изцедени от трите поредни кампании в рамките на девет месеца, а избирателите изглеждат „уморени” или по-точно отегчени от дълго проточилото се „преливане от пусто в празно”. Още повече, че въпреки „гаранциите” на повечето политици, че този път вече ще има правителство „на всяка цена”, математиката, базирана на текущата социология, изглежда пак няма да излезе, пише ФРОНТАЛНО в аналитична статия, която дава прогноза за предстоящия вот в неделя.

С каква мотивация избирателите ще застанат за трети път пред урните – пардон, машините? Дали този път ще бъде само борба на твърдите електорати или заради комбинацията с президентските избори ще видим по-голяма от обичайната напоследък активност? Тези въпроси нямат еднозначен отговор и на техния фон всички прогнози изглеждат рисковани. Освен, че във вота за президент има ясно очертан фаворит и там интригата на практика отсъства.

В условията на посочената по-горе политическа турбуленция ставаме свидетели на издигането на нови „звезди” и залязването на някои от бившите „нови”, докато познатото отпреди политическо статукво продължава да търпи сериозен отлив на подкрепа. Промяната, обаче, така и не случва в желаните вид и обем, макар някои да обещават да я „продължат”.

И, ако приемем, че появилите през тази година „нови проекти” са плод на политическия инженеринг на някакво задкулисие, то какъв е проблемът това задкулисие да продължи и занапред да бълва още и още „нови проекти”, докато накрая му се получат нещата. А ние ще гласуваме, ще гласуваме… пък накрая ще ни остане да се примирим, така и недочакали лелеяната промяна.

Кой ще победи в Русе?

Впрочем, докато останалите политически играчи вече забуксуваха в третата поредна кампания, на терена със своите свежест и необремененост се появи новата формация на Кирил Петков и Асен Василев. От тази гледна точка „Продължаваме промяната” има сериозно преимущество пред своята конкуренция.

Кампанията им изглежда достатъчно смислена, ефективна и професионално подготвена. А в комбинация със силен и способен да генерира голяма мажоритарна подкрепа водач на листата в Русе – в лицето на бизнесмена Николай Събев – първото място сред предпочитанията на избирателите в 19-и МИР изглежда постижимо и съвсем не би било изненада.

Всъщност, голямата борба на тези избори ще бъде дали „Продължаваме промяната” или ГЕРБ ще бъдат победителя след вота на русенци. Останалите политически играчи изглеждат с поне няколко обиколки назад в приключващата кампания.

Антирекорд след антирекорд

Още на априлските избори отбелязахме, че гласувалите в 19-и МИР-Русе за пръв път бяха под границата от 100 000 души. Този „рекорд” беше „подобрен” веднага на вота през юли до историческия минимум от 77 454 гласували. Тази разлика от малко под 15 000 избиратели, решили да си спестят разхождането до секциите през юли спрямо април, разбира се, не може да бъде обяснена с демографските проблеми на Русенска област.

Остава ни да се надяваме, че изборите за парламент в комбинация с президентския вот ще върнат част от тези гласоподаватели в изборния процес. В крайна сметка, колкото и хора да упражнят правото си на глас, така или иначе Русенска област ще изпрати в новото Народно събрание осем депутати.

Очакваната сензация в неделя несъмнено ще бъде „новият проект” на двамата симпатични и обилно промотирани в медиите бивши министри от служебното правителство Кирил Петков и Асен Василев. Преимуществото на „Продължаваме промяната” в 19-и МИР е силният местен водач на листата.

Мултимилионерът Николай Събев вече е национално известен и се очертава като едно от водещите лица в партията, а това е предпоставка русенските проблеми да намерят решенията си, стигне ли се до кабинет с участието на формацията на Петков и Василев. Самият Събев вече беше обявен за бъдещ транспортен министър. Наред с транспортните задачи, собственикът на куриерската фирма „Еконт експрес” ще има и възможността да лобира сериозно за родния си град.

С дарение от 100 000 лв. за кампанията на Петков и Василев, Събев се явява един от основните донори на „Продължаваме промяната”, а това от своя страна е предпоставка той да бъде сериозен фактор в определянето на политиките и приоритетите на формацията след изборите.

Николай Събев

Николай Събев е успял човек, има сериозен бизнес – такива хора трябва да управляват България, а не някакви негодници, които само гледат да откраднат. Той има много пари – няма да краде!” Това в общи линии е мотивацията на обикновените избирателите на „Продължаваме промяната” в Русе, извън кръга на градските интелигенти и сноби, гравитиращи около Събев. В добрия смисъл, Събев би следвало да успее да генерира силен „корпоративен вот” покрай фирмената си организация и различните инициативи и кампании, които „Еконт експрес” спонсорира щедро през годините назад.

На второ място в листата на „Продължаваме промянатаНиколай Събев е поставил дългогодишния си адвокат и юридически съветник Рена Стефанова. Човек, ако не вярва на адвоката си, е за никъде, нали? Трети в листата е Велико Минков от IT сектора, където се занимава с разработки на мобилни приложения.

Рена Стефанова

ПРОГНОЗА: 2 или 3 мандата за „Продължаваме промяната”.Два сигурни мандата и малка вероятност за трети мандат в 19-и МИР-Русе.

ГЕРБ в борба на живот и смърт

Изчегъртването” на модела ГЕРБ, така щедро обещавано от „новите сили на промяната”, не се случи по начина, по който им се искаше. Хората на Бойко Борисов все още държат значителни властови ресурси – както в държавното управление в очакване на ново редовно правителство, така и на общинско ниво. Това, разбира се, не им помага особено.

Защото, след като политиците на „промяната” засега се провалят с „изчегъртването”, с него се заеха самите избиратели. Таблицата ясно показва значителния отлив на електорална подкрепа. И въпреки бълнуванията на „герберите” за „завръщане на бял кон”, негативната тенденция изобщо няма изгледи да бъде обърната. Тук прогнозите са за продължаващ спад и естествено „доизживяване” на ГЕРБ след оттеглянето на Борисов от политиката по един или друг начин.

Това, че нелицеприятната мутра на бившия спортен министър Красен Кралев сега не краси първото място в листата за изборите, трудно може да се приеме за позитив. Там гербаджиите са поставили не по-малко неприятната за широката публика физиономия на „парламентарното им острие” Десислава Атанасова. Втори, след нея, е сегашният общински съветник и преподавател в катедра „Телекомуникации” проф. Михаил Илиев.

Десислава Атанасова

проф. Михаил Илиев

ПРОГНОЗА: 2 мандата за ГЕРБ. Два сигурни мандата и много малка вероятност за трети мандат в 19-и МИР-Русе.

Сривът на „Партията на Слави”

Всички социологически агенции вещаят сериозен отлив на подкрепа за „Има такъв народ”. И логиката сочи именно такъв сценарий, защото вече в два кратки парламентарни мандата се доказа нагледно пълната безполезност на този „нов политически проект”. Гаф след гаф, грешка след грешка – и всичко това допълнено обилно с арогантното поведение на т.нар. „лидери” на „Има такъв народ” едва ли ще бъде простено от избирателя този път.

От друга страна, на изборите през април и юли Русе се превърна и утвърди в „бастион на хората на Слави” – нещо, с което днес мнозинството русенци вече не се гордеят особено. Очакванията са сега част от избирателите-любители на „нови проекти” да се преориентират от Слави към Киро Харварда, докато други – които са просто фенове на шоумена и неговата чалга – все пак да продължат по инерция да гласуват за „Има такъв народ” без изобщо да се замислят за политическата полза от този си акт.

Светлин Стоянов

Сигурното за предстоящия вот в неделя е, че хората на Слави ще се сбогуват с третия си мандат в 19-и МИР-Русе. За тях сегашните избори са един вид последна възможност за поправителен изпит, който може да бъде взет единствено, ако ИТН докаже на дела, че може да бъде интегрална част от едно бъдещо управление на промяната.

Първият и вторият в листата – Светлин Стоянов и Васил Георгиев, изглежда, ще се завърнат в Народното събрание. Не е ясна идеята за „набутването” на шахматната шампионка и „премиер за един ден” Антоанета Стефанова на трето място в листата. Тя едва ли ще събере нужните преференции, за да мине едно стъпало по-нагоре.

ПРОГНОЗА: 1 или 2 мандата за „Има такъв народ”. Един сигурен мандат и добри шансове за втори мандат в 19-и МИР-Русе.

Падението на БСП

Таблицата нагледно показва ужасяващата серия на изборните крушения на бившите комунисти в 19-и МИР-Русе през тази година. През юли, за пръв път от 1990 г. насам, те останаха с един-единствен мандат в нашия избирателен район. И, честно казано, няма никакви основания, да се смята, че БСП е в състояние да се сбори и да си върне втория мандат от априлския вот.

Крум Зарков

Подобно на партията на Слави Трифонов, и така наречените „социалисти” вече са в позицията на безполезен играч на политическия терен. „Разумните решения” (какъвто е слоганът им за тези избори) е просто една изпразнена от полезно съдържание куха фраза. При други случаи вече сме изтъквали, че откровеният неокомунизъм и упоритият отказ от модернизация на партията по тертипа за западноевропейската социалдемокрация логично ги води по пътя надолу, докато един прекрасен ден БСП неминуемо ще се окаже на бариерата за влизане в парламента.

Разбира се, младият водач на листата в Русе Крум Зарков е оптимист, че партията има силите вкара отново двама депутати от района, но най-вероятно той ще бъде единственият им местен кандидат, който ще седне на депутатското кресло. „Разнообразяването” на местната листа с командированата от София актриса и певица Нона Йотова беше посрещнато с известно брожение от местния актив на БСП и със сериозна насмешка от страничните наблюдатели. Тя, както изглежда, ще си остане като един „екзотичен пълнеж” от списъка с неуспели кандидат-депутати в 19-и МИР.

ПРОГНОЗА: 1 мандат за БСП. Един сигурен мандат и малки шансове за втори мандат в 19-и МИР-Русе.

„Демократична България” – на кръстопът

Появата на „Продължаваме промяната” е на път да се окаже огромна спирачка в развитието на „Демократична България”. В Русе, например, се очаква Николай Събев „да открадне” достатъчно избиратели от „демократите”, за да им отнеме мандата в 19-ти МИР. И вината тук няма как да бъде приписвана на собственика на „Еконт експерес” и на новия проект на Кирил Петков и Асен Василев.

Среща на бъдещите коалиционни партньори на площада в Русе. „Демократична България” обаче може да остане без мандат в 19-и МИР заради преориентация на част от електората им към набиращата скорост на местно ниво формация „Продължаваме промяната”.

Заради слабо лидерство и заради станалите известни след поредицата интервюта на Методи Лалов недемократични методи при определяне на политическото представителство, „Демократична България”, изглежда, ще бъде един от големите губещи в мача, който принципно можеше да спечели.

Броженията, както в Русе, така и на повечето места в страната, срещу „спускането на наредени от София листи в 12 без 5” са най-малкият, но не и маловажен проблем. За толкова години лидерите „градската десница” така и не се научиха, че нямат легитимността да бъдат „командири” на електорат от свободолюбиви и интелигентни хора, извън теснопартийните си клики.

Макар и да демонстрираше принципни позиции и прилично държание в двата кратки парламента, „Демократична България” пропусна шанса да убеди повече хора, че има потенциала да управлява или поне да лидира едно бъдещо правителство. Въпреки наличието на голяма експертиза в коалицията, „на екрана” се появяваха редовно не повече от пет лица, вместо да се даде шанс да израснат повече лидери на обществено мнение.

Станалият вече банален фокус върху „съдебната реформа” трудно биваше изместван към разговор за другите секторни политики, което ограничи експертизата на „Демократична България” в очите на масовия избирател само до „министерството на правосъдието”.

Шансът на ДБ да остане реален фактор в българката политика минава през решаването след изборите на очерталите се ясно вътрешно коалиционни проблеми и евентуалната смяна на лидерите с нови лица, имащи нужните качества и смелост да дадат ясни заявки пред обществото. Дотогава хора, като неадекватния водач на листата на ДБ в Русе Стефан Тафров, вероятно ще гледат парламента отвън.

ПРОГНОЗА: 0 или 1 мандат за „Демократична България”. Малки шансове за един мандат в 19-и МИР-Русе.

Смяната на водача на листата при ДПС

ДПС загуби малко над 1 500 гласа в Русенско между априлския и юлския парламентарен вот. Този факт, разбира се, се дължеше на по-ниската избирателна активност като цяло и не попречи партията да си спечели мандата в 19-и МИР.

Депутатът от Русе в последните парламенти Бюрхан Абазов обаче сега няма да води листата на движението. По време на областен съвет на ДПС миналия месец той си направил отвод при номинациите. Така начело на кандидат-депутатите на партията се оказа бившата директорка на Държавен фонд „Земеделие” Ализан Яхова, която едва ли ще има сериозни проблеми за избирането си като народен представител.

Водачът на листата Ализан Яхова показва на избирател как да гласува машинно за ДПС.

ПРОГНОЗА: 0 или 1 мандат за ДПС. Добри шансове за един мандат в 19-и МИР-Русе

След Дончева, и Бабикян ще се пробва в Русе

Арман Бабикян показва мускули от Русе, но изгледите му за успех тук не изглеждат никак розови.

Коалицията „Изправи се! Ние идваме!” (бивша „Изправи се! Мутри вън!”) по-скоро ще остане под четирипроцентовата бариера за влизане в новото Народно събрание, ако се вярва на текущите социологически сондажи. Дори и хората на Мая Манолова да пробият отново, то шансовете им за мандат в 19-и МИР клонят към нулата, съдейки и по това, че в далеч по-изгодна ситуация през април и юли те се провалиха в Русе.

След като на миналите избори местната листа се водеше от Татяна Дончева, сега „на пангара” край Дунава е друг „сладкодумец” – Арман Бабикян. Но той, за разлика от нея, видимо води много по-активна кампания на терен. Въпреки това, шансовете му изглеждат нищожни.

И тук, както при „Демократична България”, изглежда, че новата формация на Кирил Петков и Асен Василев „ще отхапе” значителна част от електората на „Изправи се! Ние идваме!”. За разлика от „демократите” обаче, при Бабикян и компания това може има фатален край – и за мястото им в следващия парламент, и за политическото им бъдеще като цяло.

ПРОГНОЗА: 0 или 1 мандат за „Изправи се! Ние идваме!”. Минимални шансове за един мандат в 19-и МИР-Русе

„Патриотични” неволи

Приложената таблица показва нагледно как „националистическият” вот в 19-и МИР се топи „не с дни, а с часове”. И макар, Възраждане” да бележи едва забележим ръст, това не е никак достатъчно за нещо повече от почетно място под чертата за влизане в парламента. И прилична партийна субсидия, разбира се.

Дори и партията на Костадин Костадинов да се сдобие с малка група в следващото Народно събрание, което все пак не е напълно изключено като вероятност, то изгледите техен депутат да бъде излъчен от Русе на този етап са нулеви.

Съвместното явяване на ВМРО, НФСБ и „Воля” на предните избори под коалиционното название „Българските патриоти” завърши, меко казано, безславно. Сега трите партии се явяват поотделно, без изгледи за какъвто и да е успех. Партия „Атака” пък отдавна е политическо джудже.

Продължаващата дълбока криза в „патриотичния” сегмент едва ли ще бъде решена и при логичното, но към днешна дата чисто хипотетично бъдещо обединение на „Възраждане” и ВМРО. Просто „идеологията” на т.нар „патриотични” формации изглежда все по-архаична и ненужна в днешното модерно общество.

„Възраждане” и ВМРО вече се събраха заедно на митинг в Русе, в опит да капитализират поредния популистки повик против ваксинирането и зелените сертификати.

Най-малко 121 "почтени депутати”

За да продължи промяната, са нужни поне 121 почтени народни представители в следващия Парламент. Така мисли Кирил Петков. „Няма вариант за съставяне на кабинет без нас”, каза пък наскоро в Русе Арман Бабикян от „Изправи се! Ние идваме!”, визирайки евентуалното им отпадане от Народното събрание. И двамата са прави, но донякъде.

Най-вероятно изборите в неделя ще покажат, че в голяма степен така наречените „партии на протеста (на промяната)” разполагат с лимитиран общ електорат, и както и да си го разменят помежду си, заветните „121 почтени” засега трудно биха се събрали под покрива на Парламента. С други думи: вариантът и тези избори „да отидат в канала” си остава с пълна сила, докато разложителният процес в „старите” партии продължава да върви бавно и мъчително.

Използвани са снимки от предизборните щабове на отделните политически партии и коалиции, участващи в изборите за Народно събрание на 14 ноември 2021, уточни Фронтално. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари