Депутатите не се разбраха за правилника на Народното събрание

0
В края на оспорваното заседание народните представители отхвърлиха още едно предложение
В края на оспорваното заседание народните представители отхвърлиха още едно предложение Снимка: БТА

В края на оспорваното заседание народните представители отхвърлиха още едно предложение

Депутатите не успяха да приемат Правилника за дейността на Народното събрание и утре ще продължат работата си по него.

В края на оспорваното заседание те отхвърлиха още едно предложение - да бъдат налагани финансови и административни санкции, ако представители на държавни органи, длъжностни лица от държавата и общинската администрация, както и членове на управителни и контролни органи на дружества с държавно или общинско участие откажат да се явят или да предоставят становища при поискване от НС или парламентарна комисия, информира БНР.

Васил Пандов от ПП-ДБ защити предложението.

"В нашия правилник има една разпоредба, че за неизпълнение на предвидените на конституционно ниво задължение лицата да предоставят данни и при покана да участват в работата на комисиите, се носи юридическа отговорност. Но аз питам каква е тази юридическа отговорност, след като няма санкции".

Депутатите от ГЕРБ-СДС се разминаха по отношение на това предложение. Според Маноил Манев така НС се превръща в репресивен орган и това руши авторитета му:

"Това е целенасочена политика, за да може народните представители, освен във функциите си на народни представители и да мачкат. Идеята е да можеш да смачкаш някого".

Според Радомир Чолаков обаче подобна санкция би допринесла за увеличаване на авторитета на парламента и даде за пример отказа на вицепремиера Атанас Пеканов да се яви на изслушване:

"Когато един вицепремиер каже, че няма да дойде - а очевидно няма причина да не дойде - добре е народното представителство да има механизми любезно да го доведе".

В крайна сметка предложението не беше прието.

Преди това с пълно единодушие беше прието веднъж месечно председателят на парламента да събира на координационна среща председателите на постоянни комисии, за да се информира за законодателната дейност в тях. Прието беше и предложението на ПП-ДБ в названието на Комисията за децата, младежта и спорта да се добави и семейството. Това предизвика напрежение в пленарна зала и доведе до наказания „Забележка“ за лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов и депутата от ПП-ДБ Манол Пейков.

Отхвърлени бяха и две предложения на лидера на ДПС Мустафа Карадайъ Комисията по конституционни въпроси да отпадне, а след това и дейността ѝ да бъде ограничена да разглеждане на входирани в деловодството на НС предложения за конституционни промени.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Разбрах, че си дала на всички мъже във фирмата.
- Ми нулева кръвна група съм, казаха, че мога да давам на всички.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари