Датският посланик е на посещение в Русе

0

Областният управител на област Русе г-н Галин Григоров прие в кабинета си Н. Пр. Сьорен Якобсен, посланик на Кралство Дания в Република България.

В опознавателната среща участва и заместник областният управител на област Русе г-н Свилен Иванов.

По време на срещата бяха обсъдени множество въпроси, касаещи възможностите за инвестиции от датска страна на територията на региона.

В тази връзка, г-н Григоров подчерта, че регионът е естествен логистичен център, поради географското си разположение и се отличава с добре развита железопътна и сухопътна инфраструктура. Възможностите за развиване на бизнес се подсилват и от наличието на воден плавателен път. Посланикът акцентира и на факта, че повече от 70 000 туристи ежегодно посещават България, както и това, че над 50 датски компании са инвестирали в различни сфери на родната икономика. От своя страна областният управител посочи възможностите за развитие не само на черноморски туризъм, а и на планински, селски, градски и културен, което ще допринесе за просперитета и на по-малките населени места.

Не беше подмината и темата за транграничното сътрудничество в региона. Областният и заместник областният акцентираха на отличните трансгранични отношения между градовете от двата бряга на река Дунав, изразяващи се в множество съвместни дейности. Не на последно място беше отбелязано и  значението на близостта на летището в Букурещ за русенци.

Н. Пр. Якобсен прояви интерес и към подготовката за предстоящото българско председателство на Съветна на ЕС. Областният управител го увери, че събития, свързани с ползите от членството ни в Съюза и бъдещото председателство се провеждат не само на територията на столицата, а и в по-малките населени места във всяка от областите.

В края на срещата Н. Пр. Якобсен изрази изключителната си удовлетвореност, че има възможност да опознае отблизо региона на Русе, който и в Дания е известен с богатото си културно и историческо минало.

Гостът и домакините обсъдиха възможността за установяване на по-тесни връзки между област Русе и Дания.

В края на тази първа визита участниците изразиха обедиността си, че тя ще подпомогне по-нататъшното сътрудничеството между двете страни.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Вие Българите всяка вечер ли пиете ракия? Пита ме един швед. Как да му кажа, че и на обяд пием!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари