Китайският посланик ще съдейства за увеличаване на китайските инвестиции в Русе

0

Данаил Ковачев и Н. Пр. Дун Сяодзюн обсъдиха възможностите за развитие на двустранните отношения между Русе и Китай

Възможностите за развитие на двустранните отношения между област Русе и провинции от Китайската народна република /КНР/ обсъдиха Данаил Ковачев и неговият заместник Георги Георгиев с извънредния и пълномощен посланик на КНР в София Н. Пр. Дун Сяодзюн. Акцент в разговорите беше поставен върху насърчаването на сътрудничеството в сферата на икономиката, културата и туризма. Според Ковачев Русе е отличен пример за регион, при който се наблюдава баланс между промишленост от една страна и архитектурни и културни забележителности от друга. „В Русе има фирми, които активно работят с Китай и биха искали да засилят търговското си партньорство с тази държава. За мен като областен управител водещ приоритет е да допринеса за надграждане на инвестиционните възможности в региона. Ще се радвам, ако повече наши фирми си партнират с предприятия от Китай. Надявам се скоро в русенско да стъпят нови китайски фирми“, коментира Ковачев. Той посочи, че областта предоставя отлични възможности за развитие и на иновативни сектори, поради високото ниво на подготовка на кадри от Русенския университет „Ангел Кънчев“. Според областния управител регионът може да бъде привлекателен освен за високотехнолигични индустриални фирми, така и за ИТ компании. От своя страна посланикът беше категоричен, че ще съдейства по всякакъв начин за привличането на повече китайски инвестиции в област Русе. Припомняме, че по данни на Националния статистически институт за първите 8 месеца на тази година износът от България към КНР се е увеличил с малко над 45% спрямо същия период през 2022-а. От началото на януари до края на август 2023 г. износът възлиза на над 1.2 млрд. лв. Същевременно вносът пък се равнява на малко над 3.6 млрд. лв. В рамките на посещението си в Русе посланикът бе запознат с дейността на една най-големите фирми не само в региона, но и в страната – „Булмаркет груп“. На място китайската делегация разговаря с ръководството на компанията и се запозна с бъдещите ѝ бизнес планове, които включват все по-активно сътрудничество с Китай в редица икономически отрасли. В срещата от страна на „Булмаркет“ участваха изпълнителният директор Момчил Бояджиев и Деян Станков. Областният управител Ковачев представи в детайли особеностите на региона и инвестиционните профили на всяка от осемте общини.

По време на срещата не по-малко внимание беше отделено и на значението на транспортната свързаност. Н. Пр. Дун Сяодзюн посочи категоричната си подкрепа за изграждането на втори мост над река Дунав при Русе. Дипломатът дори заяви готовност китайски корпорации да участват в изграждането на новото съоръжение.

Колкото до възможностите в сферата на културата, то бе обсъдена идеята за реализирането на съвместни събития между Областната управа и Посолството в русенско. Сред тях биха могли да бъдат изложби, концерти и прожекции на филми. Особено внимание предстои да се отдели на предстоящото отбелязване през 2024 година на 75-ата годишнина от установяване на двустранни отношения между България и КНР.

Що се касае до туризма, бяха разгледани възможностите за изработване на обща реклама за дестинации, включващи атрактивни турове в населените места от областта.

Н. Пр. Дун Сяодзюн бе придружаван от началника на отдела по образование към мисията на КНР в Република България Ян Тиен и от Ма Ци, която е старши експерт в отдел „Политика“.

Програмата на посещението на посланика бе подготвена съвместно от Посолството на КНР и Областна администрация – Русе. Н. Пр. Дун Сяодзюн е на първо официално посещение в Русе.

Интересен факт е, че според последното национално преброяване от 2021 година към китайската етническа група се самоопределят 773 души от страната. В русенско броят им е девет.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -1
    1
    СкъсанЛявЧервенШушон
    България да си гледа ЕС и НАТО и да не се поддава на азиатски предизвикателства.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари