Дъщерята на млечен бос ще връща пари заради къща за гости

0
Силвия Зорова, която от малка е лице на семейния бизнес, е получила максималната субсидия от близо 400 000 лева
Силвия Зорова, която от малка е лице на семейния бизнес, е получила максималната субсидия от близо 400 000 лева Снимка: Георги Кожухаров / Капитал

Дъщерята на млечния бос Димитър Зоров – Силвия Зорова, ще връща близо 400 000 лева за къща за гости.

ЕТ „Силвия Зорова“ е в предварителния списък на бенефициерите, публикуван на сайта на фонд „Земеделие“, на които към 15 ноември 2019 г. е открито производство за налагане на 100% санкции заради открити нарушения в изпълнението на европроектите, съобщи Traffic News.

Зорова е получила 391 160 лева за реконструкция на съществуваща сграда в хотел за селски туризъм и за закупуване на необходимото оборудване. Става въпрос за обновяването на хотела край семейната мандра, построен още през 1997 г.

Дъщерята на Димитър Зоров – съосновател и управител на мандра „Пършевица“ и председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България, е в семейния бизнес като управител на хотела. Съпругата му Марияна пък е маркетинг-мениджър на мандрата.

Зоров е сред най-големите производители на млечни изделия у нас, като пазарният дял на бизнеса му се определя между 25 и 30%. Той е завършил полицейската академия в Симеоново, но веднага след промените той се захваща с млечния бизнес. Купува полуразрушената мандра в местността Пършевица във Врачанския Балкан и започва да развива бизнеса заедно с родителите и съпругата си.

Силвия от малка е реклама на марката, като детското й лице е върху кофичките с кисело мляко и върху камионите, с които се разнася продукцията на мандрата.

ЕТ „Силвия Зорова“ е регистрирана през 2013 г. в село Миланово, община Своге, на един адрес заедно с още 13 фирми, показва справка в Търговския регистър.

След скандални разкрития за неправомерно получени и харчени пари по европоекти, земеделското министерство разпореди проверки на всички къщи за гости, получили финансиране по Програмата за развитие на селските райони /ПРСР/ в периода 2007-2013 г., за които 5- годишния период на мониторинг не беше изтекъл. Екипите на ДФ „Земеделие“ провериха общо 295 къщи за гости. От тях 288 проекта бяха в период на мониторинг и 7 - в извън мониторингов период, по постъпили сигнали на журналисти. Общата субсидия за всички 288 къщи за гости възлиза на 81 млн. лв.

До момента са обработени резултатите за 276 от тях и са открити 253 производства за общо 46,4 млн. лв. От тях 158 проекта са с наложена пълна санкция от 100% за общо 43,1 млн. лв. Останалите 95 проекта са с частична санкция, която възлиза на 3,3 млн. лева.

Най-честите нарушения при проектите за къщи за гости, констатирани от ДФЗ – РА, са свързани с неизпълнение на показателите на одобрения бизнес план. По-конкретно, установените нарушения за неизпълнение на реализираните приходи от подпомогнатата дейност, неизпълнение на ангажимента за създаване на нови работни места, липса на активи, за които е изплатена субсидията, както и изкуствено създадени условия, с цел получаване на предимство в противоречие с целите на мярката.

391 160 лева, колкото ще връща Силвия Зорова, е максималната сума, която може да се получи за такъв проект по мярка 6,4 на ПРСР.

Сред останалите, които са получили тавана от 200 000 евро за своите проекти и сега ще връщат 100% от субсидията, е и „Агротрейд-Ана Димитрова“, заради бе уволнен зам.министърът на икономиката Александър Манолев, а по-късно срещу него стартира наказателно производство за представяне на данни с невярно съдържание.

Благоевградската окръжна прокуратура обвини Александър Манолев, че е излъгал, за да получи средства от европейски фондове, с които да изгради луксозната къща за гости, използвана като фамилно жилище. А престъплението е извършено в съучастие с Ана Димитрова, която чрез своята фирма ЕТ "Агротрейд - Ана Димитрова", гр.Сандански, е подала искането за подпомагане и съответно е получила средствата - 391 160 лева от "Европейски земеделски фонд за развитие на селските райони – Европа инвестира в селските райони".

В списъка на фонд „Земеделие“ е и кметът на Минерални бани Мюмюн Искендер – заради нередности покрай семейния хотел „Роксана“, собственост на ЕТ „Назмие Мюмюн Искандер“, той също ще връща 391 160 лева.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари