Даниел Вълчев се чуди на маймунджилъците на Борисов да си изкара мандата

5
Ние до онзи ден не знаехме, че г-н Борисов въобще знае, че в България има Конституция, коментира деканът на юридическия факултет на Софийския университет
Ние до онзи ден не знаехме, че г-н Борисов въобще знае, че в България има Конституция, коментира деканът на юридическия факултет на Софийския университет Видео: bTV

Разговорът за нова българска Конституция в момента не е юридически, а чисто политически.

Това заяви пред bTV деканът на юридическия факултет на Софийския университет проф. Даниел Вълчев.

По негови думи няма няма никакви основания за приемане на нов Основен закон, тъй като в обществото не се е случило нищо особено.

Нова Конституция се приема, за да даде инситуционална и правна тежест на един вече състоял се политически процес, а не е някакъв чертеж, по който ще се развиваме през следващите години, подчерта Вълчев.

Според него това е "откровена глупост" и "ритуален танц", целящ правителството да си изкара мандата.

Ние се сърдим на Марешки че е подписал Конституцията, без да я е чел, но с още по-голямо основание трябва да се сърдим на онези, които са я прочели, пошегува се Вълчев.

По негови думи проектът на ГЕРБ е в над 90% абсолютно същият като сега действащата Конституция. Единствените промени са относно броя на депутатите, който се намалява, мандатите на тримата големи, който също се намалява, начина на промяна на самата Конституция и индивидуалната конституционна жалба, която била важен въпрос, но нескопосано описан.

Вълчев подчерта, че въпросът не е да се създаде един "прекрасен правен акт", а в какви условията той ще действа.

"Ние замъгляваме проблема, до онзи ден не знаехме, че г-н Борисов въобще знае, че в България има Конституция. Той нито ходеше на парламентарен контрол, нито на вот на недоверие. Пълно пренебрежение на конституционната рамка, това е изключително несериозно", категоричен бе той.

Според него управляващите са се уплашили, а когато премиерът се уплаши, единственият начин е той да мине през избори, за да се прелегитимира. Вълчев обаче не разбирал защо Борисов отказва да го направи. Той прогнозира, че премиерът ще плати много висока политическа цена за отказа си от единствения полезен в момента ход - да мине през избори. Всякакви маймунджилъци могат да се измислят само и само да не се подаде оставка, обобщи Вълчев ситуацията.

По негови думи дебатът за Конституцията не е безсмислен, но сега е крайно неплодоносен, защото замъглява един много по-остър дебат.

Вълчев обясни, че и в темата за прокуратурата проблемът не е конституционен.

"Четири пъти сме променяли Конституцията във връзка със съдебната система и четири пъти сме казвали, че правим първа крачка към промяната. Да вземем да направим втора крачка", настоя той.

Като основни проблеми Вълчев открои въвеждането на разбирането, че всеки става за всичко, договорките с всеки, който е по-гласов и влиятелен, пълната липса на институционална отчетност, сбърканите приоритети и липсата на дългосрочна политика.

Ако правителството не подаде оставка, ще станем свидетели на страшни панаири, отново предрече Вълчев.

По негови думи може да се води дебат за конституционни промени, но той трябва да е спокоен, дългосрочен и воден предпазливо, особено за съдебната система.

Проблемът не е нито в личността, нито в мандата на главния прокурор, а в правомощията на прокуратурата, подчерта той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари