Румен Христов: Имаме 7 варианта за премиер

0
Ако нямаме пряко избран президент, да има горна камара на парламента, каза зам.-председателят на СДС
Ако нямаме пряко избран президент, да има горна камара на парламента, каза зам.-председателят на СДС Видео: NOVA

Ако нямаме пряко избран президент, да има горна камара на парламента, каза зам.-председателят на СДС

„Няма варианти за кабинет, за премиер имаме 7 варианта, за министри - също. Има и политически лица, и експерти. Създаването на правителство зависи от това дали ще е коалиционно, или ще е правителство на малцинството. Не съм оптимист за съставяне на правителство. В историята на България имаме само едно правителство, избрано с третия мандат. Дано постигнем съгласие, но не съм оптимист”.

Това заяви председателят на СДС Румен Христов в предаването „Денят на живо” по NOVA.

По думите му първо парламентарната група трябва да излъчи хората, които ще получат мандата. „Нека получим първо мандата, твърде рано е, той ще дойде най-рано не идната, а по-следващата седмица”, каза Христов.

За упреците, че ГЕРБ/СДС са партия на статуквото, той бе категоричен: „Не приемам че сме партия на статуквото. Какви са партиите в Англия и в Америка с по 200-300-400-годишна история? Това са системни партии, които стоят на терен и си носят кръста за това дали са управлявали добре или зле. 13 формации бяха за кратко в българския парламент и ги няма - приключиха. Да се твърди за партии, които са 30 г. в парламента, че са статукво, е некоректно.”

Относно предложенията президентът да не ръководи някои от службите за сигурност, Христов каза, че имат СДС имат предложение за промени в Конституцията - президентът да не се избира пряко от гражданите. Сега има свръх натоварване на очаквания. Той има ограничени правомощия, но за него са гласували най-много граждани. За да се получи този баланс е добре да има промяна в Конституцията. Взаимният контрол не е лош, ако нямаме пряко избран президент, нашата идея е да имаме горна камара на парламента. Тази роля я играе президента”, каза Христов, визирайки възможността за налагане на вето.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    1
    Tоп7в7
    1. Немития Д.Митов 2. Палячо Д.Добрев 3. Гьонсурат Т.Дончев 4. Мутрьошка Д.Сачева 5. Номад Т.Биков 6. Дуловската Мая Манолова Д.Атанасова 7. Недостоен Р.Христов
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари