Данък - убиец на българската духовност

0
За нашите управници културата е „последната дупка на кавала”
За нашите управници културата е „последната дупка на кавала”

В РУМЪНИЯ КНИГИТЕ, ПРЕСАТА, ВХОДНИТЕ БИЛЕТИ СЕ ОБЛАГАТ МИНИМАЛНО, А У НАС?!

В северната ни съседка, с която уж заедно вървим по пътя на Европа,  ДДС или Данъкът добавена стойност за книгите и учебната литература падна на 5% в Румъния още преди две години.  Същата стана ставката и за пресата:  вестници, списанията, алманаси и др. Там вече можете да си купите добре издадена книга за 5-7 лева, докато у нас, за подобна ще трябва да платите два- три пъти повече!  Също само с минималните пет на сто  се облагат билетите за кино, театър, опера, балет, за музеите и дори за спортните събития. Те и досега се ползваха със завидно данъчно облекчение, като ДДС беше само 9%.

Какво да кажем за нас?

В  България данъкът е цели 20%, и издателите и писателите справедливо определиха този данък за книгата като „данък- убиец на българската книга и духовност”. 

Ще припомним, че у нас облекчение ползва само туризмът.  А данъкът за хазарт, тото и лотария у нас варира от 10 до 15 на сто. По тези въпроси нашите „народни избраници”, особено тези от ГЕРБ, упорито мълчат. За тях културата е „последната дупка на кавала”, самите те изобщо няма нужда от нея, а защо народът да бъде културен, след като невеж, опростачен се управлява по- лесно, нали?! След като премиерът ни се хвали, че е чел само „Оцеола”, защо и поданиците Му трябва да четат повече? Младите и част от цвета на нацията вече ги няма / намаляхме с близо 2 милиона!/, остават горките пенсионери и малцинственият електорат, за да ни управлява вечно една жадна за власт и пари клика...

Смъкването на ДДС е част от цялостна данъчна реформа в Румъния, която вече ни изпреварва в редица области.. Общата ставка се понижава от 21 на 20%, но тази за храните и лекарствата падна още през 2015 година с на 9 на сто. Там можете да си купите добри и доста по-евтини от нашите лекарства.

В Румъния  се свали и мониторингът над съдебната система. Така че накъде отиваме ние?

Да не говорим за подкрепата на културата там, за невероятния по своите мащаби музикален фестивал „Джордже Енеску”, превъзхождащ значително най-престижните западни музикални форуми. А у нас?

Безпаричието и нелепите „реформи” на един некомпетентен, самозабравил се, ексминистър – нанесоха тежък удар върху хилядолетната българска култура.

Тук ще припомня, че Великобритания, Ирландия, Швеция, Полша, Норвегия и Русия са освободили напълно книгите от данък. В Германия има голяма  преференция 7% за книги - при 17% за всички останали стоки и услуги. В Чехия данъкът за печатните произведения / книги, учебници, преса /е също по- нисък, отколкото у на - 9% при 19% за останалите стоки, производства и услуги... Коментарът е излишен....

Огнян Стамболиев

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпи, сега вече сме женени и можеш да пиеш по-малко бира!
- Започваш да звучиш като бившата ми жена!
- Ооо, не знаех, че си бил женен!
- Не съм бил!!!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари