Данаил Кирилов: Изборите на позициите в съдебната система са тежки

0
Кирилов обясни отказа да се възползва от правото си на министър да номинира кандидатура за следващ главен прокурор
Кирилов обясни отказа да се възползва от правото си на министър да номинира кандидатура за следващ главен прокурор Снимка: БГНЕС

Изборите на позициите в съдебната система в България са тежки заради естеството на позициите и заради обществените очаквания, че те могат силно да повлияят на законодателната дейност.

Това заяви пред БНТ министърът на правосъдието Данаил Кирилов.

Според него това не би трябвало да е така, тъй като “през последните 7-8 години съдебната система утвърди процесите на еманципацията си, на утвърждаване на независимостта си и самоуправлението си”.

Кирилов обясни отказа да се възползва от правото си на министър да номинира кандидатура за следващ главен прокурор. “Ако аз посоча кандидат, той ще бъде облъчен политически и ще се каже, че това е човек на ГЕРБ”, каза министърът.

В същото време той добави, че за процеса на избор трябва да се говори. Кирилов изрази пожелание към президента Румен Радев да намери форма, в която да обедини в тези разговори представителите на институциите и на гражданското общество.

Министърът обаче напомни, че гражданските организации по закон нямат право да излъчат кандидати за главен прокурор и че процесът е описан в законодателството.

Кирилов съобщи, че в петък ще представи предложенията си за законодателни промени, които да позволят разследването на тримата големи в съдебната власт – главният прокурор и председателите на Върховния конституционен и Върховният административен съд.

Министърът на правосъдието коментира и обявената днес инициатива на правителството за създаване на нов орган за координация и сътрудничество между изпълнителната, съдебната и законодателната власт. Той ще следи за изпълнението на мерките за борба с организираната престъпност и корупцията, електронното правосъдие, укрепването на вътрешния контрол в институциите в случай, че ЕС прекрати мониторинга по Механизма за сътрудничество и оценка.

Идеята за новия орган е на вицепремиера за правосъдието Екатерина Захариева, съобщи Кирилов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари