Данъчните скочиха в "Златния гьол" на границата, чакат милиони кеш

0
Само за пет години фирмата "ПиЕфСи" е успяла да спечели 27 милиона лева от "гьола"
Само за пет години фирмата "ПиЕфСи" е успяла да спечели 27 милиона лева от "гьола" Снимка: XNEWS

Само за пет години фирмата "ПиЕфСи" е успяла да спечели 27 милиона лева от "гьола"

Служители на Националната агенция по приходите (НАП) са направили координирана акция по граничните пунктове с Турция и са открили множество сериозни нарушения. Основните са открити при фирмата, която поддържа дезинфекцията на автомобилите на трите гранични пункта. Оказва се, че половината от касовите апарати на фирмата са стари и не са свързани с НАП.

Схемата стана особено популярна като “Златния гьол“ още от 2013 година, припомня Mediapool.bg.

Преди година и половина журналистката Генка Шикерова публикува своето разследване по темата, което показа, че само за пет години фирмата "ПиЕфСи" е успяла да спечели 27 милиона лева от "гьола". Това е станало след неправомерно възлагане на дейността по дезинфекция от Българската агенция по безопасност на храните.

Държавната агенция се е отказала от една доходоносна дейност, която ѝ е възложена да изпълнява със закон. Самата дейност по дезинфекцията трябва да се извършва от ветеринарен лекар, който е назначен от агенцията по храните. Въпреки 20% от парите се прибират от частната фирма.

Сега данъчните са открили в “Златния гьол“ огромна кешова наличност и стари касови апарати, които не са свързани с НАП. Спецов съобщи, че фирмата още в неделя трябва да се яви в НАП и да донесе всички десетки милиони, които има в касова наличност.

"Към момента от фирмата изразяват само съжаление и обещават пълно съдействие", обясни Румен Спецов, който отиде лично на ГКПП "Капитан Андреево"

Открихме несъответствия и направихме повторна проверка. Открихме касови бележки, които се маркират, но не стигат до отчетите на НАП. Затова и сме тук, за да видим на какво се дължи това несъответствия. Половината от касовите апарати, които са на пункта „Капитан Андреево” не са свързани с НАП. Това важи и за ГКПП "Лесово" и ГКПП "Малко Търново", каза той.

Част от фискалните устройства на трасето за дезинфекция не са били свързани със системата на НАП, те са стари модели, които не покриват изискванията и не са били подменени навреме.

"Съгласно действащите разпоредби всеки касов апарат трябва да бъде свързан със системата на НАП и всяка една продажба да се отчита в нашата система. Тоест всяка една касова бележка трябва да бъде отчетена в НАП до 5 минути", обясни Спецов. Това явно не се е случвало.

Той каза още, че очаква фирмата да плати на бюджета десетки милиони лева, предстои и цялостна проверка на фирмата.

Румен Спецов се намира в момента под сериозен натиск, че е продал фирмата си, която след това е влязла в списъка на НАП за проблемни длъжници. Той отказа да говори по този въпрос с аргумента, че случаят се проверява от прокуратурата. Спецов обясни, че не се притеснява от това.

Той бе попитан дали ще подаде оставка ако се окаже, че има данъчни нарушения: “А кой ще понесе политическата отговорност, ако се докаже, че всички лъжи за данъчни измами не са верни?“, отговори шефът на НАП.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари