Д-р Бисер Начев: Дамите в менопауза – поне два пъти в годината при онкохирург

1
Ракът на гърдата продължава да бъде на първо място сред онкологичните заболявания при жените
Ракът на гърдата продължава да бъде на първо място сред онкологичните заболявания при жените

Ракът на гърдата продължава да бъде на първо място сред онкологичните заболявания при жените

Д-р Бисер Начев е един от най-изявените специалисти в Русе, с дългогодишна практика. Завършил е висше медицинско образование в МУ гр. Плевен, а през 1992 г. завършва придобива специалност Хирургия. От 1993 година работи като хирург онколог в КОЦ – Русе ЕООД. От 2014г. е Началник на Отделение по онкологична хирургия.

- Д-р Начев, по време на ковид пандемията отбелязахте ръст на новооткритите случаи на рак на гърдата в напреднал стадий. Тогава обяснихте, че пациентите пренебрегват профилактиката заради страха от зараза с ковид. Какви са вашите наблюдения към момента? Спад или ръст на новорегистрираните пациенти с карцином на млечната жлеза в областта?

- Изводите, които успяхме да си извадим по време на ковид пандемията, са от изключително значение в нашата работа. Акцентите, които наблюдаваме, са два. Първо, доказа се, че именно профилактиката е ключът към ранното откриване на рака на гърдата. Второ, за съжаление, тази диагноза продължава да бъде на първо място сред онкологичните заболявания при жените. Има леко повишение на новорегистрираните пациенти с рак на гърдата в района. Това включва, разбира се, трите области, които попадат в нашия онкодиспансер, а именно Русе, Силистра и Разград.

- В какъв стадий са тези случаи?

- Новорегистрираните случаи на карцином на млечната жлеза за миналата година в Русе са 119. 41 от тях са диагностицирани в първи стадий. Добре е пациентите да знаят, че именно ранното откриване на заболяването предполага навременни мерки, които биха облекчили много от процедурите в последвалото лечение. А това не е за подценяване както за организма на пациента, така и за екипа, който работи с него. Затова постоянно напомняме на всички, че редовната профилактика е задължителна.

- Кои са основните фактори, които отключват туморните процеси?

Жени с хормонален дисбаланс, ендокринни заболявания, с наследствена обремененост, прекарали предходни операции за доброкачествени предракови заболявания са по-рискова фаза. Напоследък се посочва онкогенезата при отключване на заболяването. Имат значение и начинът на живот, стресът, хранене, физическа активност, затлъстяване. Но в крайна сметка ранното откриване на заболяването е с гарантирано стопроцетно излекуване. И именно профилактиката цели това.

- Коя възрастова група е най-засегната?

- Наблюденията ни сочат, че жените между 60 и 70 години са най-засегнатата от диагнозата възрастова група. За съжаление обаче не липсват случаи на млади жени, при които се открива карцином на млечната жлеза. Искам да отбележа, че около 70% от тези случаи са диагностицирани именно в Комплексния онкологичен център в Русе. Това показва и водещата роля на нашето отделение и екипа от лекари в този процес. Относно профилактиката на рака на млечната жлеза, при жени в млада възраст се препоръчва преглед поне един път годишно. За дамите в менопауза прегледите при онкохирург трябва да са минимум два пъти през годината. Има промени от типа на жени с кисти, които налагат по-често проследяване, както и оперирани по повод доброкачествени заболявания.

- Предвид шока и страха, пациентите с такава диагноза трябва да вземат адекватно решение навреме. Към кого трябва да се обърне и какво трябва да направи пациентката? Да припомним процедурата?

Необходимата профилактика включва образни изследвания, мамография, ехография и ядрено-магнитен резонанс. Предвид дългогодишния опит, който имаме, мисля, че прегледът при специалист онкохирург трябва да е задължителен. Той би внесъл допълнителни насоки и още подробности, които са от изключително значение за по-нататъшното развитие на конкретния случай.

- Онкодиспансерът в Русе вече разполага с нова техника, предстои закупуването на още такава. Какво означава това за русенци – повече открити навреме заболявания и шанс за живот?

- Новата апаратура, разбира се, помага в това отношение. Трябват специалисти в тази област, която сама по себе си знаете, е твърде специфична. Аз мисля, че в русенския онкодиспансер има такива. Колегите, с които работя от години, са всеотдайни и обичат работата си. Развитието на лекарствената терапия подпомага много лечението на рака на млечната жлеза, било той и в по-напреднал стадий. Това ще е бъдещето и ще води до успешна борба с това заболяване. Именно тези методи водят до по минимални оперативни дейности, особено в ранен стадий на заболяването. С риск, че ще се повторя, отново подчертавам ключовата роля на профилактиката за ранно откриване на рака на млечната жлеза.

- Макар и значително по-малко мъжете също страдат от това заболяване. Какво е необичайното при тях? Какво трябва да знаят? На какъв период трябва да е препоръчителната профилактика?

При мъжете е по-рядко срещано, но го има. Факт, който не бива да се подценява. Процедурата не се различава от тази при жените. При индикация се прави консултация с лекар, назначават се изследвания, които отново да бъдат преразгледани и обсъдени със специалисти в тази област.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    4
    забойчо
    Този псевдополитик,псевдодоктор много народ вкара в гроба.
  • 3
    3
    Софи
    Да,така е,но не дават направление за онкохирург,а само за ехограф,на гърди,и то при Минчев,а той е трагедия,нищо не разбира...
  • 4
    2
    До 1
    Не защитавам конкретния лекар, а жените, които имат проблем, както и профилактиката. Специалисти много, болници много, всяка жена трябва да открие своя лекар и да се грижи за себе си. Някои знаят цената и често тя изобщо не се изразява в пари.
  • 6
    1
    хахахах
    През месец не е ли по-добре, докторе? Или всеки месец за по-сигурно? 120 лв?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари