COVID пандемията свърши: Отдъхнаха ли си хората?

0
Старият начин на живот усещат все повече и туристическите агенции
Старият начин на живот усещат все повече и туристическите агенции Видео: NOVA

Старият начин на живот усещат все повече и туристическите агенции

Повече от три години, след като светът научи за COVID-19, от Световната здравна организация заявиха, че може да си отдъхнем. Изолацията остана в миналото. Вече са премахнати всички ограничения за пътуване между държавите. САЩ бяха последните, които отмениха изискването за COVID сертификат, предава NOVA.

Старият начин на живот усещат все повече и туристическите агенции. Преди около година българите са пътували предимно до по-непопулярни за нашия пазар дестинации като Занзибар и Сейшелите. Сега изисквания няма, няма и невъзможни дестинации, казват от бранша.

Отпадането на мерките е било очаквана новина и за здравните власти, които постепенно започнаха да усещат облекчението от непознатия доскоро вирус, отнел живота на милиони.

С разпространението на Омикрон вариантите, които по-леко се прекарват и съответно няма натиск върху здравната система, постепенно мерките отпадаха. Вече дори носенето на маски, даже в здравни заведения, не е задължително. Ние се подготвихме за този преход, тъй като тези мерки бяха релативни на самото заболяване”, казва проф. Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Краят на рестрикциите обаче не означава, че коронавирусът е изчезнал, допълват експертите.

COVID-19 си остава и дълго ще причинява заболявания, но те ще бъдат все по-близо до острите респираторни състояния, характерни за есенно-зимния сезон. СЗО не отмени пандемията, защото пандемия означава, че заболяването е разпространено в целия свят. Отменена е степента на тревогата, която създава това заболяване, а не неговото разпространение. Тревогата беше отменена, защото първо вирусът се опитоми и второ - здравните власти са подготвени. Стигнахме до момента, в който свикнахме да живеем с него. Знаеше се, че няма да го изкореним, но ще се пригодим да живеем с него и, в интерес на истината, удържахме добра победа”, коментира още проф. Христова.

За възрастните и тези с придружаващи заболявания имунизацията остава най-добрата защита срещу вируса. А ваксини има, и то в излишък.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари