Как да се опазим в сезона на вируси, грип и Ковид-19

0
Януари може да бъде най-лошият месец за тези заболявания
Януари може да бъде най-лошият месец за тези заболявания

Януари може да бъде най-лошият месец за тези заболявания

Зимата е тук и причинява обичайния си набор от симптоми - кашлица, запушване на носа, умора и треска, а тази година доминира и нов вариант на КОВИД-19, предаде Асошиейтед прес и БТА.

По данни на Центъра за контрол и профилактика на заболяванията в САЩ КОВИД-19 е водеща причина за приема в болница сред респираторните вируси.

Миналата седмица в 25 американски щата са регистрирани високи или много високи нива на респираторни заболявания с температура, кашлица и други симптоми. Това е по-малко в сравнение с 37 щата през предходната седмица, съобщиха от Центъра.

От началото на октомври досега през този сезон са регистрирани най-малко 16 милиона заболявания в САЩ, 180 000 хоспитализации и 11 000 смъртни случая от грип. Центърът съобщи, че 47 деца са починали от грип.

Януари може да бъде най-лошият месец за тези заболявания. При ниските нива на ваксинация какво можете да направите, за да се предпазите от респираторни вируси, включително грип, КОВИД-19 и респираторно-синцитиалния вирус (RSV)?

СПАЗВАЙТЕ ОСНОВНИТЕ ПРАВИЛА

Миенето на ръцете продължава да е от решаващо значение за намаляване на разпространението на вирусните инфекции. Не бързайте, когато се миете. Препоръчително е да миете двадесет секунди. Ако се чувствате глупаво да изпеете два пъти "Честит рожден ден", докато се търкате със сапунена вода, бройте до 20. Бавно.

Използвайте дезинфектант за ръце с 60% алкохол, когато нямате достъп до вода и сапун.

Също така носете маска на места с много хора. Увеличете вентилацията на работното си място и в дома си.

НЕ Е ТВЪРДЕ КЪСНО ДА СЕ ВАКСИНИРАТЕ

В САЩ само 17 % от подлежащите на ваксинация са получили актуализираната ваксина срещу КОВИД-19, която осигурява добра защита срещу доминиращия сега вариант JN.1.

Все още не е късно да се ваксинирате срещу КОВИД. Докато го правите, уверете се, че сте си направили годишната противогрипна ваксина. Лицата на 60 и повече години може да си направят ваксина срещу RSV, която се препоръчва и по време на бременност за предотвратяване на RSV при бебетата.

КОГАТО ИМАТЕ ДЕЦА ВКЪЩИ

Малките деца сякаш прихващат всички патогени наоколо. Могат ли родителите им да избегнат разболяване?

По това време на годината децата се намират в затворени помещения в близост до други деца, докосват едни и същи играчки и повърхности, казва Дженифър Сони от Училището за медицински сестри към Вашингтонския университет в Сиатъл. Някои от тях не са се научили да слагат ръка пред устата, докато кашлят, и просто не са били изложени на много болести, така че имунната им система все още се развива.

Важно е да се грижите за себе си, ако сте родител или настойник на малки деца, казва Сони, която е бивш президент на Националната асоциация на практикуващите медицински сестри в педиатрията.

"Знаем, че ако сте лишени от сън, дехидратирани или преживявате голям стрес, това може да застраши имунната ви функция", каза Сони.

Да имаш малки деца е много отговорно, "така че всички тези съвети трябва да се тълкуват в контекста на реалността", каза тя. "Дори да правите всичко правилно, децата все пак ще се простудят."

Специална забележка, ако бебето ви е болно: Добре е да имате у дома капки с физиологичен разтвор и спринцовка. Те могат да се използват за изчистване на слузта от малките ноздри.

"Капнете няколко капки физиологичен разтвор в едната ноздра и след това изтеглете секрета, след това повторете и на другата ноздра", каза Сони. "Ако правите това преди хранене и сън, ще ви помогне много".

Домашният комплект за деца може да включва също парацетамол или ибупрофен за треска, кърпички за хрема и бутилки с вода за поддържане на хидратацията.

НАПРАВЕТЕ ТЕСТ

Ако все пак се разболеете, бързото изследване може да помогне да се определи дали имате КОВИД-19 или грип. Това е важно, за да се види дали имате нужда от някое от лекарствата, които могат да помогнат за предотвратяване на тежко заболяване - паксловид за КОВИД-19 и тамифлу за грип.

Ако не разполагате с комплект за тестване у дома, потърсете лаборатория или здравен център близо до дома си.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари