Коя е „Болестта Х“?

1
Чака ли ни нова пандемия?
Чака ли ни нова пандемия?

Чака ли ни нова пандемия?

Важно е да се планира избухването на нова глобална пандемия, наречена „Болестта Х“, за това предупредиха лидерите на здравната индустрия на Световния икономически форум в Давос", пише BBC, цитирана от bTV.

Световната здравна организация вече алармира преди това, че подготовката е важна, за да се избегнат причините за пандемията заради COVID-19.

Каква е „Болестта X?

Хипотетичен термин, който СЗО приема, за да обозначи неизвестно засега инфекциозно заболяване, способно да предизвика епидемия, ако се разпространи в няколко континента.

Терминът е приет преди COVID пандемията. „Болест Х“ е заместващо име, което е създадено от СЗО през февруари 2018 г. в списъка с приоритетни болести на плана, за да представи хипотетичен, неизвестен патоген, който може да предизвика бъдеща епидемия.

Според експерти трябва да се ускори рязко достигането на бета-тестове, ваксини и лекарства, които могат да спасяват човешки животи.

Напоследък не сме свидетели на някои глобални епидемии от болести: (тежък остър респираторен синдром), свински грип, близкоизточен респираторен синдром, ебола и COVID-19. Здравни експерти се страхуват следващата голяма пандемия да настъпи и да е дори по-опасна от тази от COVID-19.

Може ли „Болест Х“ може да предизвика пандемия?

Макар че за „Болест Х“ не се знае, че вече е на земята, изследователи и учени се надяват, че те са първите, които трябва да изготвят план за борба с вируса и да подготвят здравната система, ако той се превърне в пандемия.

По време на Световния икономически форум един от панелите, наречен „Подготовка за „Болест Х“, в който водещ беше представителят на СЗО д-р Тедрос Адханом Гебрейесус, беше посветен на „новите усилия, които са необходими, за да се подготвят здравните системи за многобройните предизвикателства, които предстоят“, ако се появи пандемия с по-смъртоносен характер.

75% от новите болести, които се появяват са такива, които се разпространяват от животните и достигат до хората.

COVID-19, за който се смята, че идват от панголините, които се продават на пазарите в Китай, не са по-различни.

Ефектът на хората върху климата и глобалното пътуване спомагат за разпространението на болести, пренасяни от животни.

Това плюс урбанизацията, пренаселеността и световната търговия, създава перфектната среда за появата на още пандемии, в което някои експерти вярват.

Как светът да се подготви за следващата пандемия?

СЗО вече е започнала да прилага мерки за подготовка за нова епидемия. Сред тях са пандемичен фонд и „център за трансфер на технологии“ за Южна Африка, който ще подпомогне местното производство на ваксини и ще помогне за преодоляване на проблемите с неравенството между богатите и бедните държави.

Европейският център за контрол и превенция на заболяванията препоръчва в доклада си от 2022 г. да се укрепят съществуващите системи, вместо да се разработват нови за пандемията. Освен това насърчават да се направи тест на всички нови системи преди началото на нова пандемия.

За юни 2022 г. СЗО публикува 10 предложения за осигуряване на непрекъснато, систематично събиране, анализ и тълкуване на данни, свързани със здравето.

В предложението се казва, че „ефективната система за наблюдение на заболяванията е важна за откриването на огнища на болести, преди те да се разпространят, да отнемат човешки живот и да станат трудни за контролиране“.

СЗО също така се съгласява да каже, че епидемиите не винаги идват от идентифициран източник, а „могат да бъдат причинени от патоген, който никога не е бил забелязван като причинител на човешки болести“.

И повечето учени се надяват на по-голям напредък в технологията на ваксините.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    2
    345345
    СЗО искат да въвеждат нови ограничения, като тези за свободно пътуване, това нарушава основните човешки права. https://youtu.be/n9rRbVycNQk?si=g1yJACQ_CwusUff3 Започва евроамериканския комунизъм, обаче глупците не искат и да знаят и да чуят. В британския парламент са им платили само за да остъстват и да не могат да гласуват против тези деспотични и диктаторски глупости, които искат да въведат.
  • 0
    1
    Moni levi
    Ама вие се чудите какво да измисляте и да плашите хората,боклуци долни,но има възмездие,нали???
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари