Докладваха за нов страничен ефект от ваксините срещу Ковид-19

4
Той е наблюдаван по време на клинични изпитвания и засяга жените
Той е наблюдаван по време на клинични изпитвания и засяга жените Снимка: Reuters

Той е наблюдаван по време на клинични изпитвания и засяга жените

Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) препоръча в петък обилната менструация да се добави към списъка със странични ефекти на иРНК ваксините срещу COVID-19, произведени от "Модерна" и от "Бионтех"/"Пфайзер", съобщава Ройтерс, цитирана от Дневник.

Тежко протичащ менструален цикъл, характеризиращ се с увеличен обем и/или продължителност, което пречи на качеството на живот, са наблюдавани по време на клинични изпитвания, в реални условия и са цитирани в медицинската литература, пояснява ЕМА.

Случаите - които в повечето случаи са били леки и временни по естество - са докладвани след първата, втората и бустерните дози и на двете иРНК ваксини и според лекарственият регулатор "разумна възможност" обилното менструално кървене да е причинно свързано с тяхното поставяне.

Говорител на "Модерна" заяви, че компанията е запозната със съобщения, свързващи нейната ваксина с дисменорея или болка, свързана с менструация.

"На този етап обаче не сме установили причинно-следствена връзка с ваксината срещу COVID-19 на "Модерна" Spikevax", каза той.

"Пфайзер" и "Бионтех" не бяха открити за коментар.

Според ЕМА няма доказателства, които да предполагат, че менструалните нарушения, изпитвани от някои жени, въздействие върху възпроизводството и плодовитостта.

иРНК ваксините не причиняват усложнения при бременност при бъдещи майки или техните бебета и са толкова ефективни за намаляване на риска от хоспитализация и смърт при бременни, колкото и при небременни, показа проучване на Работната група за спешни случаи на ЕМА.

Еврокомисията и СЗО препоръчват едновременно ваксиниране срещу грип и COVID-19

Като цяло съвкупността от данни продължава да показва, че ползите от тези ваксини значително надвишават рисковете, потвърди агенцията в петък.

Нарушенията на менструалния цикъл могат да възникнат поради редица причини, включително основни заболявания, както и стрес и умора. Здравните власти подчертаха, че подобни случаи са докладвани и след инфекция с COVID-19.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 8
    1
    Вбесен
    Майка ви алчна да ебааааа! Що хора убихте и осакатихте - просто не е истина! Трябва да гниете доживот в някой зандан и всеки ден да ви хвърлят по един бой и едно ебанье! И пак ще ви е малко!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари