Чужди IT компании крадат родни специалисти

0
Все повече чуждестранни компании привличат наши кадри с посредничеството на местни организации
Все повече чуждестранни компании привличат наши кадри с посредничеството на местни организации

Наблюдава се засилен интерес към младите български ИТ специалисти

Все повече чуждестранни компании привличат наши кадри с посредничеството на местни организации, предава Bulgaria ON AIR

През последното десетилетие българският трудов пазар усеща липсата на квалифицирани кадри. Причината са хилядите млади хора, които по една или друга причина напускат страната. В последно време обаче все повече международни компании се насочват към българския пазар на труда.

"Ако тук и сега няма хора, които да работят и да допринесат за нашата икономика, всъщност колапсът е сигурен. Заради това ние искаме да задържим българите на местния трудов пазар и да се опитаме да привлечем тези наши сънародници, които са в чужбина да погледнат с едно друго око на България", коментира Моника Иванчовска, която е мениджър в Bulgaria Wants You.

Катерина и Петър живеят в чужбина. Запознават се в Техническия университет в Берлин, а сега работят заедно за немска ИТ компания, която има сериозен интерес към български специалисти, готови да работят от България.

"Последните години има голямо развитие в IT сферата в България и просто ни се стори като логична следваща стъпка да търсим талант извън Германия", смята Петър Илиев.

Наскоро завършила бакалавърска степен, Катерина Колева продължава образованието си във Франция. Въпреки че офисът на компанията, за която работи, е в Берлин, тя ще продължи да бъде част от екипа, макар и на 1000 километра разстояние.

"Комуникираме както онлайн, така и на място в офиса в Берлин. Работата е доста гъвкава и ти позволява да работиш на различни места и по различно време", твърди тя.

На този етап и двамата ще работят далеч от родината, но си представят един ден да се върнат обратно в България.

 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    3
    LOL
    И мене ме "откраднаха". Предложиха ми двойно повече от българската фирма за която работех и нямаше много какво да му мисля. Нашенските фирмаджии реално ни "отдават под наем" на същите чуждестранни компании и просто прибират разликата. Не особенно устойчив бизнес модел, особенно след пандемията, когато всички IT позиции са вече remote :)
  • 2
    2
    ...
    Те ни окрадоха ресурсите, земеделската земя е частна, плодове и зеленчуци няма, животновъдство няма, синовете и дъщерите ни откраднаха, да вземат и тези специалисти, щом тук им е гадно.
  • 14
    1
    Sahsko
    Българския работодател не иска да плаща. Нормална е тази ситуация.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари