Чувал с икони на над 100 години намери хасковски военен при охрана на границата с Турция

5
Еврейтор Иван Димитров предал иконите в РПУ - Средец
Еврейтор Иван Димитров предал иконите в РПУ - Средец Снимка: Министерство на отбраната

Иконите са на над 100 години, дървени и някои от тях са надписани

Ефрейтор Иван Димитров от 31 механизиран батальон – Хасково е намерил вчера платнен чувал с икони при охраната на българо-турската граница, съобщиха от Министерството на отбраната.

Военнослужещият се разхождал на около 200 м. северозападно от комплекс „Божура“ в близост до град Средец и забелязал чувала вдясно от пътя. Вътре имало 5 православни икони, опаковани по отделно в аерофолио. Иконите са стари, дървени, като някои от тях са надписани и може да се видят имената на автора, за кого са изработени, разчитат се и години – 1888 г. и 1892 г.

Хасковлията веднага докладвал за намерената необичайна находка на прекия си началник. Двамата предали в РПУ - Средец чувала с иконите.

Ефрейтор Иван Димитров е от групата военнослужещи, които изпълняват задачи по охрана на държавната граница с Турция съвместно с Гранична полиция в района на ГПУ „Средец“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари