Чукането с яйца е поздрав между християните

0
По този начин християните се поздравяват с радостното събитие на възкръсването на Исус Христос. Те си разменят боядисани червени яйца
По този начин християните се поздравяват с радостното събитие на възкръсването на Исус Христос. Те си разменят боядисани червени яйца

Чукането с яйца или „христосването" е вид поздравление между християните, обясни Елена Водинчар от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей към БАН пред "Фокус". 

„По този начин християните се поздравяват с радостното събитие на възкръсването на Исус Христос. Те си разменят боядисани червени яйца. Това е един вид интерпретация на народа, интерпретация на тази идея, че яйцето символизира живот", обясни Водинчар. Тя поясни, че народът е интерпретирал тези дълбоко архаични идеи и те са залегнали в този християнски празник.

„Християнската религия тръгва от Йерусалим, от еврейския народ, от идеите, които там са съществували преди хилядолетия. От там тръгва и днес можем да открием доста паралели от тази култура, която в последствие е проникнала и залегнала в основата на християнството. Думата "козунак" не е характерна за българската традиция и тя е заемка от еврейската култура. Преминала е през гръцката и румънската и е стигнала при нас едва през 40-те години на 20-ти век. Така мащабно широко прилагана при това така, че измества характерната за нашата българска традиция - месенето на обредни хлябове", обясни Елена Водинчар.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари