Читалището в Полско Косово навърши 120 години

4

Тържествено честване на 120-та годишнина от основаването на Народно читалище „Развитие 1899“ в село Полско Косово, Русенско.

„120 години са и много и малко – зависи от погледа! За историята сигурно са малко, но за нас те са много, защото тук виждаме събран труда на няколко  поколения! На всички тях, хората, които са давали и продължават да дават всичко от себе си за съхраняването на българския дух и традиции, дължим много и те заслужават нашето уважение и преклонение пред делото им! Въпреки повратностите на времето това читалище е просъществувало! Има го и днес и това, че виждаме заедно деца и възрастни хора, облечени в народни носии, е доказателство, че то ще продължи да живее!“ заяви заместник областният управител на Русе Валентин Колев в обръщението си. Той отправи пожелания към хората от Полско Косово за здраве, сили и все така несломим и бодър дух.

За доброто настроение на публиката се погрижиха певците и танцьорите от „Косовски Авлиги“, „Боровски ритми“, „Беленска китка“, както и децата от танцов състав „Косовче“, а репертоарът им включваше множество фолклорни изпълнения, сред които „Тръгнала е малка мома“, „Донке ле“, „Стамена“, „Тракийска китка“, „Джангурица“, „Дьортаяк“ и още много други. Кулминацията в празничната програма беше участието на Райко Кирилов, който зарадва присъстващите с едни от най-обичаните си песни, а всеки желаещ можеше да се включи в извилите се кръшни хора.

Присъстващите бяха запознати и в детайли с историята на читалището. Сред фактите, които бяха посочени от направената ретроспекция са, че още през 1936 г. се създава читалищен хор, а в средата на 70-те години на миналия век се учредява и танцовия състав. Отчетено беше също, че през 2015 г. е открит Център за културни мероприятия, което се е случило благодарение на Програмата за развитие на селските райони.

Представен беше и ръкописният устав на читалището.

Сред официалните гости бяха още кметът на община Бяла Димитър Славов, кметове на кметства, както и Мануела Симеонова, експерт от Регионален център „Читалища“ – Русе и член на Върховния съвет на Съюза на народните читалище в България, която отличи председателя на читалищното настоятелство Иванка Маринова с грамота и медал.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари