Читалището в Пиперково празнува 90-годишен юбилей

0

Читалището в Пиперково празнува  90 години от създаването

Изцяло обновеният салон на Народно читалище „П. Р. Славейков“ в село Пиперково трудно успя да побере всички желаещи да присъстват на тържеството по повод 90-годишния юбилей от създаването му.

Девет десетилетия храмът на духовността в населеното място продължава да съхранява и популяризира българските обичаи традиции, да предава богатството на фолклора от поколение на поколение. За да бъдат споделят празника заедно с много гости дойдоха народният представител Светлана Ангелова, кметът на община Ценово д-р Петър Петров, председателят на Общинския съвет Галина Георгиева, кметове на населени места, бивши читалищни дейци и самодейци от цялата страна.  Всички присъстващи с интерес проследиха презентацията, която представи историята на читалището.

„Радвам се, че именно в тази сграда при отлични условия ще продължите да поддържате огъня на българския дух, запален преди 90 години. Нека да запазим този родолюбив български дух и занапред, като го предадем на младите хора тук, за да пребъде България“, подчерта в приветствието си депутатът Светлана Ангелова. Тя беше поела като личен ангажимент да се извърши цялостен ремонт на читалищната сграда. Народният представител връчи най-новите издания на българския книжен пазар, за попълване на библиотечния фонд.

В поздравителния адрес на кмета на общината д-р Петър Петров се посочва, че „вече девет десетилетия храмът на духовността поддържа огъня на знанието, обогатява духовния и културния живот, съхранява и развива българските обичаи и традиции. Днешният празник е признание за всички нас – читалищни дейци, самодейци и даровити хора, които със своя всеотдаен труд и талант пазите българския дух и национална идентичност. Вашата упорита работа и пример за родолюбие“. 

От името на Община Ценово д-р Петров подари на юбилярите климатична инсталация, с която да се дооборудва сградата. Кметът подчерта, че през следващата година в Пиперково ще започне ремонт на бившия ресторант, който ще се превърне в младежки клуб, и ще се изгради футболно игрище.

„През годините читалището в Пиперково се превърна в своеобразна институция, по която много други си сверяват часовника. Вие, читалищните дейци и самодейците, не спряхте да поддържате българския дух, неуморно подклаждахте самобитността на местното население, предадохте на младото поколение народните обичаи традиции, сподели в приветствието си председателят на местния парламент Галина Георгиева.

Светланда Рашкова, краевед с потекло от Пиперково, представи книгата си за историята на селото. Бивши самодейци и читалищни дейци се просълзиха, докато разказваха спомени за развитието на читалището, как с възрожденски дух  са поддържали пламъчето на българщината.

Празничният концерт продължи повече от два часа и в него взеха участие изпълнители от цялата община. По право на сцената излязоха местните самодейци от мъжката и женската фолклорни групи. Специален поздрав към юбилярите отправи танцовата група от село Деков, чиято ръководителка е родена в Пиперково. Едно след друго следваха изпълненията на „Луди млади“, „Студененска традиция“, „Зорница“ и фолклорната група от село Караманово.

Кметът на село Пиперково Бисерка Апостолова в края на тържеството награди с плакети и грамоти всички бивши и настоящи читалищни дейци и самодейци както и участниците в празничната програма, защото всеки един от тях е оставил своята дан и има принос в развитието на самодейността.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари