В село Николово ученици се запознаха с обичая "Пеперуда"

2

НЧ “Пробуда -1901 г“ събра екип от ученици и местни жители, за да проучат обичаите и традициите на родния край

„Забравените северняшки хора и игри от русенския край“, проект финансиран по “Програма за възстановяване и развитие на организации в областта на любителското творчество“ по Национален фонд "Култура", запозна децата в село Николово с местни обичаи и традиции.

На 15.03.2023 година, продължиха дейностите по проекта НЧ “Пробуда – 1901 г“. От 15:00 часа в етнографската сбирка към читалището Искра Тодорова-етнограф към Регионалния исторически музей, град Русе с екип Марийка Генова-председател на НЧ “Пробуда -1901г“ и проучвателски екип от деца и местни жители продължиха да работят по теренното проучване на местните обреди и игри. Екипът е сформиран от 17 души, като 14 от тях са ученици от ОУ“ Св. св. Кирил и Методий“, село Николово.

След запознаването на децата със зимните обичаи и традиции, вчера Искра Тодорова ги запозна и с празниците от пролетно-летния календар на годината. На този етап това е свързано и с предстоящото лазаруване, както и с представянето на обичая „Пеперуда“. На учениците бяха раздадени въпросници, по които те трябва да работят, като потърсят информация сред възрастните хора в село Николово и околните села.

В резултат, учениците ще придобият умения как се снема и записва информация на терен и ще придобият знания за местната памет и традиции. Проектът има за цел да съдейства за постигането на същинските задачи на проекта, а именно: запазване на местните обичаи и фолклорни традиции, развиване и подпомагане на любителското творчество и разпространение на знания за родния край.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари