Бюрокрация в университетите гони чуждестранните студенти

0

"Бюрокрацията, не само в университетите, но и свързаната с документите за пребиваване в България, е един от основните проблеми пред чуждестранните студенти. Ако искаме да сме в 21 век, трябва да облекчим много от съществуващите пречки". Това заяви министърът на образованието и науката проф. Тодор Танев на среща с чуждестранни студенти в Русенския университет/РУ/. Той се надява проблемът да се регулира през мандата на новото правителство.

Министър Танев смята, че идеята за дуалното образование е "добър опит да се изгради нещо вече разрушено по нов, модерен начин". Той не се ангажира как ще се приеме законопроектът в парламента. Тепърва трябва да се изграждат връзки между училищата и бизнеса, а "едно е да се прави дуално образование в Германия и съвсем друго е да се въвежда в България".

Проф. Танев е категоричен, че министерството на образованието трябва да ускори даването на студентските общежития и столове на университетите. Преди 2 г. капиталът на "Студентски столове и общежития" ЕАД беше намален и 29 обявени имота за публична държавна собственост бяха предоставени безвъзмездно на университети в страната. Те още не ги управляват.

Източник: Вестник Труд
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Ако след петдесет не си харесвате живота, то сипете си още петдесет!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари