Бум на изнесените ритуали

0
Женят се на плажа, по поляни, яхти и в дворци
Женят се на плажа, по поляни, яхти и в дворци

Женят се на плажа, по поляни, яхти и в дворци

Расте броят на желаещите за провеждане на изнесени ритуали. За 2021 г. в Бургас те са осем пъти повече от подадените през предходната година, а за първите шест месеца на 2022 г. са толкова, колкото за цялата изминала година. Трендът се запазва и през настоящата. Това показа проверка, направена от „Телеграф“.

Ритуали

През последните години най-предпочитаното място за сватбените ритуали в морската ни столица е Културен център "Морско казино", разположен на брега на морето. Младоженците го избират масово заради уникалното му местоположение с романтична панорама към вълните.

Изнесеният ритуал там струва 150 лева, като се извършва само в събота и неделя. Друга любопитна тенденция през последните години е свързана с изнесени ритуали сред природата. Средно между 40 и 50 двойки си казват всяка година заветното "да" под открито небе в Морската градина или направо на плажа. Услугата по бракосъчетаването струва 200 лева.

Морската градина и остров Света Анастасия са сред любимите места на бургазлии за венчавки през лятото. Ритуалът на острова е най-скъп - 250 лева. Романтичната екстра над главите на младоженците да полетят ято гълъби струва 20 лева.

Дворецът в Балчик е едно от на най-романтичните места за сватби по Северното Черноморие и той е предпочитан не само от българи, но и от чужденци от цял свят. В Двореца може да се сключи както граждански, така и църковен брак. Церемониите се провеждат съответно в Нимфеума и в параклиса „Стела Марис”.

Друго любимо място край Балчик е Амфитеатърът. Сред предпочитаните места от младоженците са още Тракийските скали, Топола Скайс Ризорт и аквапаркът край Каварна, Терма вилидж - Кранево, както и дворецът Евксиноград.

Сред най-екзотичните места за сватби през летните месеци са аквапаркът на Златни пясъци и морските сватби с яхта по лунна пътека. Битовият ритуал с включено фото и видео в съботни и неделни дни струва 600 лева, на национални празници през уикенда – 950 лева, колкото е и в случаите, когато е изнесен в заведение (събота и неделя).

Ако е изнесен в двора на Ритуална зала (събота и неделя), е 800 лева. Класическият ритуал през седмицата е 160 лева, а в съботни и неделни дни с включено фото и видео – 450 лева. На национални празници през уикенда сумата достига 750 лева, а когато е изнесен в двора на Ритуална зала – 800 лева.

В София броят на изнесените ритуали е пропорционален на общия брой сватби, като до този момент те са 60 от общо 4461. Цената на услугата е 324 лева и тя не е променяна от 2007 г. По данни на Столичната община най-натоварените обредни зали са: „Красно село“, „Оборище“, „Триадица“, „Леге“ и „Студентска“.

За изнесени ритуали сватбарите избират резиденция Тера, ресторант „Лебеда“ в Панчарево, предпочитано място е и зелената морава на ресторант „На върха“ в Горна баня, Голф клуб и СПА „Св. София“, с. Равно поле, клубът на брега на яз. Пасарел, „Царско село“ в столицата и мн. др.

В Стара Загора предлагат сключване на граждански брак в Ритуална зала на регионална библиотека „Захари Княжески“ и организиране на изнесен ритуал – на място, избрано от младоженците. И двата случая – от понеделник до неделя, като цените са съответно 120 и 240 лева.

В Русе все повече сключват брак в делнични дни само в присъствието на кумовете, а самото сватбено тържество - с роднини и приятели, се провежда в събота или неделя. По-малко са сключените бракове през 2022 г. в сравнение с предходната. По данни на Териториалното статистическо бюро „Север“ през миналата година заветното „да“ са си казали 721 двойки, а през 2021 г. те са били 769.

Нумерология

Проверката на „Телеграф“ установи още, че вече младоженците не вярват в сакрални дати за сватбеното си тържество. Според цифрите в годината, деня и месеца на тази 2023 г. най-подходящи за любителите на нумерологията за сключването на брак са датите 23.10.2023, 23.11.2023 и 23.12.2023.

Денят през октомври обаче е понеделник и засега във варненската фирма „Обреди“ няма бум в записванията за сватби точно тогава. През ноември датата се пада в четвъртък и повече подхожда за сватби, които продължават няколко дни. Най-подходяща според служителите на общинската фирма е декемврийската дата, защото тя се пада в събота. Това е и причината за тогава да има доста насрочени сватби.

Три пък са заявените сватби в Бургас за 10.10.2023 г. Трите двойки, избрали тази дата, ще се разпишат в Ритуалната зала на „Гражданското" с класическа церемония и без екстри. За морския град е необичайно да се сключат три брака в делничен ден. В София на този ден 7 двойки ще си кажат заветното „да“.

В Русе и Стара Загора ще остане тихо, защото няма нито една заявена сватба. Последният голям бум на мераклии да се врекат във вярност на „късметлийска“ дата е бил на 22.02.2022 г., когато под венчилото са минали 18 двойки. Любопитно е също, че заралийските младоженци от години са безразлични към традиционно желаната допреди време дата 14 февруари, когато е Денят на влюбените, разкриха от Дирекция „Гражданско състояние“ към община Стара Загора.

В София и Бургас резервираме дата и час онлайн

Двойките, които искат да сключат граждански брак в Бургас, вече резервират дата, час, място или изнесен ритуал онлайн. Това се случва 2 години след като в София беше дадена такава възможност. Новата платформа в черноморската ни столица е достъпна на адрес: https://svatbi.burgas.bg.

През портала може да се направи и проверка за заетост на залите и длъжностните лица. Приложението помага и за точното планиране на възможните места, дати и часове за сключване на граждански брак.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    Панкова Наколовската ЕееКО...
    Тука ритуалите ги изнасят в село Нискофо, за да е близо на мъжъ ми. За подарък младоженците получават една незабравима нощ със съпругата му, т.е. с меееееееен. Направо му продухвам акъла на младоженеца.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари