Британски министър подаде оставка заради бездействие срещу затлъстяването

0
Това правителство върви назад... То просто не се справя с проблема, заяви Хенри Димбълби
Това правителство върви назад... То просто не се справя с проблема, заяви Хенри Димбълби Снимка: David Hartley/REX/Shutterstock

Това правителство върви назад... То просто не се справя с проблема, заяви Хенри Димбълби

Хранителният министър на британското правителство подаде оставка, като заяви, че е взел решението да се оттегли, за да критикува свободно правителството и неговото "безумно" бездействие срещу затлъстяването.

Хенри Димбълби, част от телевизионната династия Димбълби и съосновател на британската верига за бързо хранене от висок клас "Леон", нападна министрите в консервативното правителство, като заяви, че те отказват да наложат ограничения на индустрията за нездравословни храни и са обсебени от "идеологията на ултрасвободния пазар". Той твърди, че това отчасти е виновно за това, че две трети от възрастните в Англия са с наднормено тегло или затлъстяване, предаде Euronews Bulgaria.

След като обяви оставката си в неделя (19 март), Димбълби заяви пред The Sunday Times, че правителството се опасява, че борбата със затлъстяването може да се разглежда като част от "държавата на бавачките", която прави нежелателен избор на храна за средния гражданин. Всъщност той каза, че проблемът не е в това, а в това, че "има опасения, че трябва да възхваляваме великите британски диети с риба и чипс, къри и бира и че вредната храна е по някакъв начин патриотична".

53-годишният Димбилби е прекарал пет години на поста си в Министерството на околната среда, храните и селските райони (DEFRA). По време на престоя си там той извърши независим преглед на хранителната система на Обединеното кралство, като препоръча разширяване на безплатното хранене в училищата, отдавна рекламиран данък върху солта и захарта и въвеждане на рецепти за плодове и зеленчуци от общопрактикуващите лекари (ОПЛ).

По много от тези предложения не бяха предприети действия, а плановете за забрана на промотирането на "купувай еднократно, получаваш еднократно безплатно" и други подобни сделки бяха отложени за октомври тази година, за да се помогне на хората да се справят с кризата на жизнените разходи в Обединеното кралство.

През тази година трябваше да влезе в сила и забраната за рекламиране на вредни храни преди 21:00 ч., но и тя беше отложена за неопределено време.

Димбълби обясни, че вече може да говори открито, след като вече не работи за DEFRA - и не се притесни, като каза: "Това правителство върви назад... То просто не се справя с проблема."

Той предупреди, че пренебрегването на проблема може да доведе до катастрофа за Националната здравна служба (НЗС), като обясни: "DEFRA ще каже: "О, не можем да направим това, защото ще навредим на предприятията за храни". В същото време Министерството на здравеопазването и социалните грижи ще бъде оставено да разчиства бъркотията, която е причинена от това".

Понастоящем затлъстяването струва на борещата се с него Национална здравна служба (NHS) 6 млрд. паунда (приблизително 6,8 млрд. евро) всяка година, а според изчисленията на правителството на министър-председателя Риши Сунак до 2050 г. тази сума ще нарасне до над 9,7 млрд. паунда (около 11,075 млрд. евро) годишно.

Димбълби заяви, че Консервативната партия, която от септември 2022 г. насам е имала трима различни лидери, би могла да постъпи по-лошо от това да следва мантрата на своя предшественик Уинстън Чърчил, че най-големият актив на една страна са нейните здрави граждани. Бившият продоволствен цар посочи и забележките, направени през ноември миналата година от предишния изпълнителен директор на Английската централна банка. Анди Халдейн заяви, че влошаването на здравето на британците е огромна причина за забавянето на икономическия растеж в страната за първи път от индустриалната революция, приключила около 1840 г. насам.

В отговор на критиките на Димбълби говорител на Министерството на здравеопазването и социалните грижи заяви: "Ние приемаме борбата със затлъстяването сериозно и ще продължим да работим в тясно сътрудничество с индустрията, за да улесним хората да правят по-здравословен избор".

Димбълби не за първи път критикува хранителната индустрия и реакцията на правителството. По-рано този месец, докато все още работеше в DEFRA, той обвини британската "странна култура на супермаркетите" за неотдавнашния недостиг на храна в страната, наричайки го "пазарен провал".

В продължение на няколко седмици потребителите нямаха достъп до различни плодове и зеленчуци, като в някои търговски обекти бяха въведени дажби и ограничения. Експертите разкритикуваха министрите от правителството, че се срещат с големите хранителни вериги, а не с доставчиците, които продължават да се борят с нарастващите разходи, докато са обвързани с договори със супермаркети.

По това време Хенри Димбълби заяви, че континентална Европа не е изправена пред подобни проблеми, тъй като Обединеното кралство има свой собствен набор от културни проблеми, като каза: "Има само тази странна култура на супермаркетите. Странна конкурентна динамика, която се е появила в Обединеното кралство и която не съществува никъде другаде по света, и аз не знам защо".

Миналата година Световната здравна организация (СЗО) класира Обединеното кралство на четвърто място по брой възрастни с наднормено тегло и затлъстяване в Европа. На целия континент от затлъстяване страдат 59 % от възрастните, като според СЗО то е достигнало "епидемични размери" в Европа и причинява над 1,2 милиона смъртни случая всяка година.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари