"Мирър": Борис Джонсън ще подаде оставка

0
Премиерът ще направи днес обръщение към нацията, каза негов говорител
Премиерът ще направи днес обръщение към нацията, каза негов говорител Снимка: ЕПА / БГНЕС

Британският премиер Борис Джонсън ще подаде оставка

Това твърди в. "Мирър", цитиран от Ройтерс и БТА.

Според изданието служителите в канцеларията на Джонсън на "Даунинг стрийт" 10 са били уведомени, че той ще се оттегли.

Британският премиер ще направи изявление "до часове", съобщи Би Би Си. Тя също има информация, че Джонсън възнамерява да подаде оставка.

Британският премиер ще направи днес обръщение към нацията, потвърди негов говорител, цитиран от Ройтерс.

В. "Сън" пише, че Джонсън ще остане начело на управляващата Консервативна партия, докато тя избере през лятото свой нов лидер.

Новият министър на финансите Надим Захауи призова днес премиера да подаде оставка - по-малко от 48 часа след като бе назначен на поста от него.

Аналогичен апел към Джонсън отправи и министърът на отбраната Бен Уолъс.

За по-малко от 48 часа подадоха оставка общо над 50 представители на британското правителство - безпрецедентно голям брой.

Съгласно проучване на социологическата агенция "Саванта КомРес" (Savanta ComRes) 72 процента от британците са на мнение, че министър-председателят трябва да подаде оставка.

Вчера Джонсън отказа да се оттегли.

Според Би Би Си Джонсън ще продължи да изпълнява функциите на премиер до есента, за да позволи през лятото да се проведе надпревара за лидерския пост в Консервативната партия.

"Неговата оставка беше неизбежна" каза заместник-председателят на консерваторите Джъстин Томлинсън и добави: "Като партия трябва бързо да се обединим и да се фокусираме върху важните въпроси. Времената са тежки на много фронтове".

"Добра новина за страната е, че Борис Джонсън подава оставка като премиер. Това трябваше да се случи отдавна. Той никога не е бил подходящ за поста. Той понася отговорността за лъжи, скандали и измами в невиждани мащаби", каза лидерът на британската опозиция Киър Стармър.

"Ще има масово чувство на облекчение, че хаосът от последните няколко дни (всъщност месеци) ще приключи, макар мисълта Борис Джонсън да остане премиер до есента изглежда далеч от идеалното и със сигурност не е далновидна", каза премиерката на Шотландия Никола Стърджън.

Борис Джонсън е третият британски премиер от Консервативната партия, който пада от власт заради вътрешни борби сред консерваторите за последните шест години.

Разделението по въпроса за Европа в крайна сметка доведе до неуспеха на стремежите на Дейвид Камерън да осъществи Брекзит и неговата последваща оставка, а Тереза Мей не успя да обедини враждуващите си депутати около плановете си да сключи споразумение за Брекзит въз основа на резултатите от референдума. В случая с Джонсън собствените му действия предизвикаха разцепление в партията.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -3
    2
    русенец
    Борката страшно иска да подаде оставка, но няма никакво желание за това!:) Тоя гьон сурат да не е учил в Харвард?
  • 3
    1
    Krakra
    Ейййй, този не се среса толкова години! Дори само заради това трябва да подаде оставка. Да му подарят един гребен на изпроводяк от Даунинг стрийт.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари