Божидар Димитров: Чужди пари хранят партиите ни

0
Най-големите партии са рожби на чужди централи
Най-големите партии са рожби на чужди централи Снимка: БГНЕС

Трите най-големи политически партии у нас, които стоят зад преврата на 9 септември, са рожби на чужди централи.

В началото на ХХ в. Коминтернът дава на БКП стотици хиляди долари за социалистическата революция, Франция и Гърция пък плащат на БЗНС, пише 24 часа.

- Буквално преди дни “24 часа” цитира годишните доклади на ДАНС и държавна агенция "Разузнаване", според които службите на чужди държави контролират български партии и медии. Имате ли хипотеза кои, проф. Димитров?

- Като историк знам, че почти всички български големи парламентарни партии, играли роля в българския политически живот, са получавали пари за своята организационна дейност и дори за активни мероприятия от чужди служби. Те са ни издавали вестниците, осигурявали са богат личен живот на партийни лидери в замяна на отказ от някои национални интереси

- Имате ли конкретни примери?

- Да. Например от последните 20 г. на буржоазния живот в България, а и преди това. Но нека започнем по-отдалече. Публична тайна е, че голяма част от офицерските организации в България, които направиха опити за преврат през 1886 г., са били спонсорирани от Третия департамент на Руската империя... В тези опити за преврат са участвали над 200 офицери, повечето от които успяват да избягат в Русия. Само 7-8 са заловени, осъдени на смърт за държавен преврат и разстреляни. Куриозното е, че между тях е и бащата на бъдещия български премиер Богдан Филов. За разлика от сина си, който ще бъде разстрелян през 1944 г. като германофил, той е разстрелян като русофил. Русия приема избягалите от България офицери и ги включва в армията си. Някои от тях свършват много полезна работа за Русия, която и сега се оценява. По едно споразумение между България и Русия в началото на ХХ в. са върнати в България и участват в Балканската война.

През 1915 г. пламва грандиозната афера “Деклозиер”

В нея френското разузнаване успява да внесе в България 200 милиона франка и да ги раздаде. Нарежда на Земеделската партия срещу това да да изкупят с тези пари цялата земеделска реколта, разбира се, оставяйки пари и за тях, след което в навечерието на бъдещата война да ги изнесат от страната и да останем без хранителни резерви. Слава богу, почти всички са арестувани и вкарани в затвора. Включително и Ал. Стамболийски, Райко Даскалов и Павел Генадиев.

Следва Българската комунистическа партия, която след като влиза в Коминтерна през 1919 г., започва да получава стотици хиляди долари за осъществяване на социалистическата революция. За тази цел Лев Троцки, който има значителна власт между 1918 и 1930 г., е предложил Русия да отдели 18 млрд. долара от бюджета си. Като прифронтова държава БКП получава средства за закупуване на кораби, с които по море можело да се прехвърлят в Русия Георги Димитров, Васил Коларов и други комунистически лидери. Един от тях е корабът “Иван Вазов”, закупен през 1921 г. Значителни средства получава БКП за грандиозния атентат в църквата “Св. Неделя”. До 1944 г. пари към БКП текат непрекъснато. Докато не залавят някои издигнати като герои, които се оказват мултимилионери.

- Кои са?

- Например десетки хиляди долари и други пари в чужда валута са намерени у пролетарския поет НиколаВапцаров. Истината е, че през всичките тези години Вапцаров е живял в разкошен апартамент в центъра на София, като оправдава средствата с богатия си баща. Което едва ли е вярно, защото те не са били в добри отношения, но кой знае...

Паралелно се продават и членове на други партии, а и самите партии у нас.

Например втората партия - БЗНС, която макар да е свалена от власт през 1923 г. с военен преврат, живее с надеждата да се върне в управлението. През 1926 в Атина са поканени 6-има земеделски лидери, на всеки от които са предложени по 1 млн. долара, но само ако се откажат от Беломорска Тракия, ако дойдат на власт. И шестимата приемат. Това всичкото е безсрамно описано от един от тях - Коста Тодоров. Той пише, че единствен си похарчил парите, както трябва - купил си имение във Франция. Докато другите хвърлили част от парите в българския политически кръг “Звено”. В него членували не само действащи и пенсионирани армейски офицери, но и много интелектуалци, които се продали на Югославия.

Интелектуалецът Димо Казасов например получава пари за издаване на своя вестник, който пропагандира югославската идея. А тя е всички славяни на юг от Дунав да са в границите на една държава. Други представители на интелигенцията като Дамян Велчевски, Кимон Георгиев също получават пари.

Редица офицери, имената на които няма да спомена и които ние смятахме, че са агенти на съветското разузнаване, се оказаха прехванати агенти, тоест били са агенти на Франция. И на много малко хора е било известно какво точно се е случило след краха на Франция през юни 1940 г.

Тогава бягат главно в Англия, понеже е по-близо. Но началството на т.нар. Второ бюро се качва на един самолет за Москва заедно с целия архив. А той съдържа имената на всички български шпиони и служещи на френското разузнаване. Те са главно генерали - ген. Владимир Заимов, ген. Никифоров и прочее, и прочее. Те започват да служат на Франция, разбира се, срещу добро заплащане. Така че трите най-големи политически партии, които извършват преврата на 9 септември, са рожби на чужди централи.

Затова твърдя, че ние, българите, имаме дълбоки традиции в тази област. И сегашното разкритие, че ДОСТ получава пари от Турция, ми изглежда направо детска игричка.

- Има ли сред днешните партии други освен ДОСТ, които са финансирани от чужди служби?

- Казано честно - не знам. Аз съм историк, а не съвременен анализатор. Историята ще покаже кой е получавал и откъде пари. Това може да стане известно, ако бъдат разсекретени документи.

- Финансирането на партиите у нас е болезнен въпрос, по който мнозина анализатори са разделени. Как да се финансират партиите според вас?

- Моето лично мнение е партиите да се финансират чрез различни форми. Това е световно явление и не може да се избегне - всеки финансира някого, включително и най-богатите държави.

- Какво да бъде участието на държавата във финансирането на партиите? Прескочилите 1% сега получават държавна субсидия от по 11 лева за глас.

- Малко са. Нека поразсъждаваме колко струва една партия. Имаме 265 общини, в тях да има 265 офиса, където да работят две секретарки, смятайте. А в големите градове би трябвало да има повече партийни офиси. Да речем, че са необходими 1000 партийни офиса в цялата страна, смятайте наемът колко би струвал. Прибавете към тази сметка парите за заплати на секретарки и функционери... Ще се убедите, че сегашните пари, които партиите получават, са малко. А няма герои, които да работят без пари.

- Обявихте пред един вестник, че е напълно възможно Исус Христос да е живял в България. Как стигнахте до този извод?

- Изказах предположение, че Христос може да е живял по нашите земи по една проста причина - България е била част, при това най-плодоносната, от Римската империя. Защото Тракия, Мизия и Македония са били смятани за най-богатата й част. В Мизия населението е многолюдно. На Христос пък му се губят 15 години от живота. Прочетете светото Евангелие и ще видите, че там многократно се споменава какво е правил като дете, и изведнъж се преминава към времената, в които е бил на 33 г.

Затова смятам, че е могло той да бъде в България. Освен това е факт, че после и апостолите се насочват към нашите земи. Например апостол Андрей започва своята обиколка от Созопол. Също свети Павел започва своите обиколки от Никополис ад Иструм - днешното с. Огняново, близо до Гоце Делчев. Това е известно от историята. Така че защо Христос да не е минавал оттук? Минавал е, разбира се, какво лошо има в това?

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари