Боядисване на яйца с природни багрила

1
Все повече хора се насочват към естествените продукти за оцветяване
Все повече хора се насочват към естествените продукти за оцветяване Снимка: Руми Илиева / fitnesinstruktor.com

Велика събота е и тези, които не са боядисали яйцата на Велики четвъртък, може да го направят днес.

Все повече хора се насочват към природните багрила, тъй като боята от магазините не винаги е безопасна и е възможно да съдържа химикали, вредни за здравето ни.

Ето няколко съвета кои естествени продукти може да използваме за получаване на различни цветове:

Червено

Нарежете или настържете една средно голяма глава червено цвекло и я залейте с един литър вода. Добавете 1 супена лъжица оцет и 1/2 супена лъжица сол, след което поставете суровите и измити яйца в сместа. Варете в продължение на 20 мин.

За получаване на най-важния цвят /червен/ може да ползвате и корен от билката Брош, съветва Руми Илиева в fitnesinstruktor.com.  50 грама от билката са 3 лв. ​Ето какво пише Руми за техниката, която е използвала: "Сварих яйцата в съд (кафяви и бели) за 10 минути. В отделен съд заврях вода и добавих 2 супени лъжици корен брош. В началото водата стана оранжева и нямах никакви надежди, че е възможно да се получат червени яйца. Отварата повря 5 минути, сложих и яйцата вътре да врат заедно и след 5 минути получих най-прекрасните червени яйца боядисани с естествена боя!"

Зелено

Залейте една връзка магданоз или 1/2 кг. спанак с един литър вода и варете до оцветяване на течността. След готовност я отстранете от котлона и сложете в нея предварително сварените яйца. Дръжте ги вътре до получаване на желания цвят.

Синьо

Пасирайте 1 ч. ч. замразени боровинки, след което към тях добавете 2 с.л. оцет, 1 ч.л. сол и ги залейте с 400 мл. вода. Сварете сместа добре и добавете сварените яйца вътре. Времето, което трябва да стоят в нея е най-малко един час.

Светло синьо

За получаването на този цвят ви трябва една средно голяма червена зелка, която се нарязва. Залива се с 1 л. вода и към нея отново се добавят 2 с.л. оцет, 1/2 с.л. сол. Сместа се слага на котлона и след като се оцвети достатъчно се сваля от огъня, зелето се отстранява, а във водата се поставят вече сварените яйца.

Жълто

За този цвят ще ви е нужна подправката куркума. Разбъркайте 3 с.л. от нея в 1 л. вода и прибавете 2 с.л. оцет. В тази смес сложете сурови яйца и ги варете до готовност и оцветяването им.

Оранжево

Това багрило може да приготвите от 1 кафена чаша червен пипер, който да разтворите в 1 л. вода. Този път добавете 3 с.л. оцет и 1 с.л. сол. Сместа варете заедно със суровите яйца около 20 мин., а след това ги оставете да престоят, за да добият желаната яркост на цвета.

Екипът на Dunavmost ви пожелава успех и творческо вдъхновение! Весели Великденски празници!

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари