Лесен трик за избелване на кафявите яйца

0

Белите яйца хващат боя по-лесно

Великден наближава и е време да помислим за боядисването на яйцата. Известно е, че белите яйца хващат боята по-добре. Цветовете стават по-ярки и наситени, а това носи повече настроение за празника. На пазара обаче невинаги можем да намерим бели яйца, каквито ни трябват.

Защо някои яйца са бели, а други кафяви?

Едно от класическите правила е генетично. Най-общо казано кафявите кокошки носят кафяви яйца, а белите – бели. Жлезите, които определят цвета на оперението на пилето определят и този на яйцата, които снасят след това кокошките, споделя Аз-жената.

Как да избелите кафяви яйца, ако не разполагате с бели?

Нужни са ви:

  • Вода;
  • Тенджера;
  • Оцет;
  • Кафяви яйца;
  • Лъжица;
  • Малка купа.

Сложете яйцата в тенджерата. Налейте вода и оцет в равни части. Ще ви е по-лесно, ако наливате една чаша вода и една чаша оцет. Наливайте, докато покриете яйцата. Пуснете котлона и оставете да заври.

По време на варенето ще се образува кафява пяна, която трябва да премахнете с лъжицата.

След като водата е завряла, варете яйцата 10 минути. Когато са готови, накиснете ги в студена вода за няколко минути. Изплакнете всяко яйце под течаща вода, като същевременно го четкате с четка или го триете с гъба за съдове. Това ще помогне в процеса на избелване.

Има вероятност яйцата да не станат напълно бели. Въпреки това цветът им би трябвало значително да избледнее, което ще направи боядисването по-качествено.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

– Снощи баба ме помоли да и направя профил във Фейсбук.
– И?
– Сутринта, като станах на моята стена във Фейса имаше пост „Направих мекички" с 246 лайка...

Харесай Дунавмост във Фейсбук