Борис Джонсън ще поиска от кралицата да разпусне парламента

1
Обединеното кралство трябва да напусне ЕС на 31 октомври, със или без сделка
Обединеното кралство трябва да напусне ЕС на 31 октомври, със или без сделка Снимка: Euro News

Кралицата ще бъде помолена от британското правителство да прекрати парламента дни след завръщането на депутатите на работа - и няколко седмици преди крайния срок за Brexit.

Политическата редакторка на Би Би Си, Лора Кюнсбърг, казва, че това ще даде възможност на новата администрация на Борис Джонсън да проведе т.нар. Реч на кралицата - излагайки бъдещите планове на правителството - на 14 октомври.

Но това означава, че е малко вероятно депутатите да имат време да приемат закони, които биха могли да спрат премиера да изведе Великобритания от ЕС без сделка на 31 октомври.

Група тайни съветници, ръководени от председателя на Камарата на общините и непоколебим поддръжник на Brexit Джейкъб Рийс-Мог, са готови да посетят кралицата днес и да я помолят да спре парламента на датата, определена от Джонсън.

Източник от Даунинг Стрийт № 10 каза: „Време е ново правителство и нов премиер да изготвят план за страната, след като напуснем ЕС“.

Идеята за изключване на Парламента - известна като пророгация - предизвика противоречия, като критиците заявиха, че това ще спре депутатите да могат да играят своята демократична роля в процеса на Brexit.

Активистите срещу Brexit осъдиха този ход. "Няма смисъл кралицата да подкрепя тази дълбоко недемократична, неконституционна и фундаментално политическа маневра от правителството", заяви Наоми Смит, изпълнителен директор на про-европейската група Best For Britain.

Лора Кюнсбърг каза, че само малък брой правителствени министри знаят за плана и той ще предизвика огромен спор.

Обединеното кралство трябва да напусне ЕС на 31 октомври, със или без сделка.

Още по-рано Джонсън каза, че иска да напусне със сделка, но „не на всяка цена“ и е готов страната да излезе от ЕС без такава, вместо да пропусне крайния срок.

Тази позиция подтикна редица опозиционни депутати да се съберат, за да се опитат да блокират евентуално излизане без сделка и във вторник те обявиха, че възнамеряват да използват парламентарния процес за това.

Но ако Парламентът бъде разпуснат на 10 септември, той ще има само няколко дни през седмицата след това, за да настояват за промените си.

Съгласно конституцията на Обединеното кралство, Камарата на общините се разпуска около седмица преди изказването (Речта на кралицата). Това, в съчетание с планирания период на почивка за партийните конференции, ще отнеме на депутатите времето, необходимо за приемане на законодателство, което не позволява на Великобритания да напусне ЕС без сделка на 31 октомври.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари