Правителството на Обединеното кралство: Свободното движение ще приключи с Brexit

0
Около 3 милиона граждани на ЕС живеят във Великобритания
Около 3 милиона граждани на ЕС живеят във Великобритания

Правителството на Обединеното кралство заяви, че правилата, позволяващи на гражданите на ЕС да живеят и работят свободно във Великобритания, ще приключат в случай на Brexit без сделка на 31 октомври.

Правителството на Тереза Мей обмисляше да разшири свободата на движение до 2021 г. или да позволи на гражданите на ЕС да останат във Великобритания в продължение на три месеца, преди да се наложи да кандидатстват за по-дълъг престой.

И двата варианта обаче са отпаднали в полза на нов подход, който ще бъде изложен по-късно, съобщава Би Би Си.

Около 3 милиона граждани на ЕС живеят във Великобритания.

Свободата на движение позволява на гражданите на ЕС да живеят и работят в други страни на Европейския съюз. Попитан по въпроса, премиерът Борис Джонсън заяви, че Великобритания няма да бъде „отдалечено враждебна на имиграцията или имигрантите“.

Той добави, че "имиграцията във Великобритания ще бъде контролирана демократично".

Групата "Три милиона" (Three Million), която провежда кампании за правата на гражданите на ЕС, живеещи във Великобритания, заяви: „Прекратяването на свободата на движение без въвеждане на законови разпоредби за онези граждани на ЕС, които все още не са кандидатствали успешно чрез схемата за сетълмент, ще означава, че на милиони законни гражданите ще бъде премахнат законния им статус за една нощ. "

Говорителят на Даунинг Стрийт повтори желанието на правителството за система, базирана по австралийски стил.

Тя добави още, че ще бъдат въведени "по-строги правила за престъпността" за тези, които идват във Великобритания.

Съгласно споразумението за оттегляне, договорено от Тереза Мей, свободата на движение щеше да остане за преходен период от две години.

Въпреки това депутатите многократно гласуваха против споразумението на Мей и ако не бъде постигнато споразумение, Обединеното кралство ще излее от ЕС без сделка на 31 октомври.

При сценарий без сделка тези граждани на ЕС, които имат право на постоянно пребиваване във Великобритания - което се предоставя, след като са живели в Обединеното кралство пет години - не трябва да бъдат със засегнати права.

Гражданите на ЕС, които вече са във Великобритания, няма да бъдат засегнати и могат да кандидатстват за статут по същия начин, както сега.

В изявление министерството на вътрешните работи казва: "Гражданите на ЕС и техните семейства все още имат най-малко срок до декември 2020 г. да кандидатстват по схемата за уреждане с ЕС и един милион души вече имат статут."

Говорителят за вътрешните работи на Либералдемокртите сър Ед Дейви обвини правителството в "безотговорност и безразсъдство".

Той каза, че "работодателите в страната няма да знаят какъв е законът", добавяйки че, "това значително ще увеличи причинените щети от Brexit без сделка".

Директорът на Обсерваторията по миграция Маделин Съмпшън заяви, че прекратяването на свободата на движение може "просто да означава прекратяване на ролята на правото на ЕС в управлението на правата на гражданите на ЕС тук и замяната му с правото на Обединеното кралство".

Тя обаче каза, че това може да означава и въвеждане на нова „значително по-ограничителна“ система.

Тя каза, че ще бъде "доста трудно" да се прилагат всякакви нови правила, преди да бъде завършен процесът на регистрация на тези граждани на ЕС, които вече живеят във Великобритания.

Кореспондентът на BBC по вътрешните работи Дани Шоу каза, че логистиката на новата схема все още трябва да бъде разработена.

"Трябва да запомните това: 40 милиона души пристигат от ЕС всяка година в Обединеното кралство. Така че за пристанищата и летищата това ще означава засилени проверки, ако правилата за свобода на движение се премахнат веднага и това ще създаде значително бреме за персонала, работещ в пристанищата и летищата на Великобритания".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари